Пленковић: Положај хрватске мањине у Србији приоритет за владу

Хрватски премијер Андреј Пленковић разговарао је у Загребу с представницима хрватске мањине у Србији о положају и статусу Хрвата и пројектима које спроводе уз помоћ Хрватске, а за шта су ове године средства повећана за око 70 одсто, саопштено је из кабинета премијера.

Пленковић је нагласио да је положај хрватске националне мањине у Србији приоритетно питање за хрватску владу, преноси Хина. 

Рекао је и да ће институције Хрватске од институција Србије, у свим контактима, а посебно путем рада међувладиних мешовитих хрватско-српских одбора и поверенстава, тражити испуњење раније преузетих обавеза.

Како се наводи у саопштењу, то се посебно односи на "осигуравање заступљености представника хрватске мањине у свим представничким телима, од локалног нивоа, преко покрајинске до Народне скупштине Републике Србије".

Припадницима хрватске мањине изузетно је важно осигурати што квалитетније образовање и информисање на хрватскоме језику и писму, додаје се у саопштењу. 

Такође се наводи да су ове године знатно повећана средства за програме и пројекте Хрвата у Републици Србији и износе 1.100.000,00 куна, што је повећање од око 70 посто у односу на 2016. годину.

Пленковић је примио председника Демократског савеза Хрвата у Војводини и посланика у Скупштини Србије Томислава Жигманова и председника Хрватског националног вијећа Славена Бачића, а састанку је присуствовала и потпредседница хрватске владе и министарка спољних и европских послова Марија Пејчиновић Бурић. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво