Парламент РС ставио одлуку о референдуму ван снаге

Народна скупштина Републике Српске ставила је ван снаге одлуку о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, а она ће бити враћена чим буде постигнут консензус важних политичких субјеката.

Одлука парламента РС донета је рано јутрос већином гласова, након маратонске седнице, која је почела јуче.

Прихваћени су закључци клубова посланика СНСД-а, ДНС-а, СП-а и СДС-К у којим се, између осталог, наводи да је потребно одлуку о спровођењу референдума о Суду и Тужилаштву БиХ вратити на дневни ред и спровести је чим буде постигнут консензус свих важних политичких субјеката са седиштем у Српској заступљених у Народној скупштини Српске и Парламентарној скупштини БиХ.

Један од закључака је и да Народна скупштина подржава иницијативу да се организује потписивање петиције са питањем идентичним референдумском питању о Суду и Тужилаштву БиХ.

Прихваћен је и закључак да су оптужбе и пресуде такозваног правосуђа на нивоу БиХ очигледан доказ селективне правде која продукује урушавање ауторитета целокупног правосуђа, чиме се ствара још веће неповерење, удаљавајући се све више од неопходног помирења након рата у БиХ.

Одбачени су амандамани које је предложио посланик НДП-а Здравко Крсмановић према којима би Народна скупштина обавезала "Службени гласник" Српске да за све одлуке које донесе Парламент Српске обезбеди ступање на снагу у складу са Уставом Српске и законом. 

Тражио је и да парламент више не уврштава у дневни ред ниједан предлог одлуке за коју предлагач није обезбедио услове и дао гаранције за њено спровођење.

Одбачен је и предложени закључак да ће ови закључци ступити на снагу даном доношења, да ће бити објављени у "Службеном гласнику" Српске, једним дневним новинама и на веб страници Народне скупштине.

Обе тачке дневног реда окончане су јутрос после четири часа, након готово 18 часовне дискусије која је у првом делу седнице обиловала оштром расправом између посланика странака опозиције с једне и, с друге стране, председника Републике Српске Милорада Додика и премијерке, Жељке Цвијановић, пренела је РТРС.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво