Изетбеговић: Европа не припада само хришћанима

Када би из европске културе и идентитета избацили компоненту коју су унели муслимани она не би била какву је данас знамо, рекао је бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Европа не припада само хришћанима будући да је хришћанство стигло у Европу неколико векова пре ислама са истог места, изјавио је Бакир Изетбеговић.

Изетбеговић је на трибини "Бошњаци – европски муслимани између исламофобије и екстремизма" истакао да би исламофобија, која је само део ксенофобије као примитивне мржње према другом и другачијем, чак изопштила и Исуса да данас дође у Европу јер је изгледао као људи који данас долазе из арапских земаља, а његовој мајци Марији би било забрањено да студира на Сорбони јер је била покривена, преноси Фена

"Када би из европске културе и идентитета избацили компоненту коју су унели муслимани она не би била какву је данас знамо. Тај допринос се огледа у математици, астрономији, хемији, биологији, филозофији, музици – јер како би џез и рок гитаристи свирали без арапског, муслиманског инструмента гитаре или како би прали руке без сапуна и слично", рекао је Изетбеговић. 

Нагласио је да муслимани морају да нађу одговор на исламофобију јер је Европа и њихов континент, али да, нажалост, исламски екстремисти намерно дају материјал за приказивање муслимана као терориста јер је Исламској држави циљ да изазове рат између муслимана и остатка света, али они су апсолутна мањина у исламском свету и тиха већина треба да нађе одговор.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво