Парламент Српске усвојио Резолуцију о војној неутралности

Посланици скупштине Републике Српске усвојили су ноћас Резолуцију о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности. Потпредседник РС Рамиз Салкић сматра да је резолуција неуставна.

Гласовима 44 посланика, који су поново седницу одржалих у малој сали скупштинског здања због тога што је опозиција блокирала велику, усвојена је Резолуција о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске, коју су предложили клубови посланика СНСД, СП и СДС-К.

Резолуција о проглашењу војне неутралности РС има девет тaчака у којима се, између осталог, каже да је Република Српска трајно опредељена за поштовање уставног поретка Босне и Херцеговине настале међународним уговором уз гаранције великих сила и потписе Србије и Хрватске.

Наводи се да је територија Републике Српске јединствена, недељива и неотуђива у складу са чланом 3. Дејтонског споразума и Анексом 2. Дејтонског споразума под називом Споразумом о граничној линији између ентитета и односним питањима.

"Територија Републике Српске у проценту 49 одсто и 51 одсто територије Федерације су неотуђиво право у оквиру међународно признатих граница Босне и Херцеговине. То потврђује и Арбитражна одлука којом је успостављен Брчко-дистрикт Босне и Херцеговине као сувласништво (кондоминијум) оба ентитета, без успостављања територије Босне и Херцеговине".

Наводи се и да територија Републике Српске не може бити отуђена на било који начин мимо Устава и закона, нити јој се може утврдити и уписати друго својство.

"Сваки покушај ускраћивања свих суверених права над територијом Републике Српске сматраће се кршењем уставног поретка и међународног права и неће производити правно дејство".

Република Српска је, стоји у Резолуцији, опредељена да сваки будући статус координише са Републиком Србијом као потписницом Дејтонског споразума.

"У складу с тим Народна скупштина Републике Српске доноси одлуку о проглашавању војне неутралности Републике Српске у односу на постојеће војне савезе до евентуалног расписивања референдума у Републици Српској на коме би се донела коначна одлука о том питању".

Резолуцијом је утврђена обавеза свих органа и институција Републике Српске на спровођење овог документа, примењујући уставне надлежности Републике, а свако супротно поступање биће санкционисано у складу са законом.

"Народна скупштина обавезује на поштовање ове Резолуције и све представнике из Републике Српске у заједничким институцијама Босне и Херцеговине, јер су бирани у Републици Српској која је по уставу и закону изборна јединица. Обавеза се односи и на представнике из Републике Српске у међународним организацијама и форумима".

Народна скупштина обавезује владу и све друге органе и институције да обавештавају Народну скупштину о активностима које предузимају на спречавању покушаја кршења Дејтонског споразума и Устава Републике.

На седници је усвојен и низ других законских предлога, као и консолидовани извештај о извршењу буџета за период од 1. јануара ове године, а посланици су примили к знању извештај Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске о спроведеној финансијској ревизији Консолидованог годишњег финансијског извештаја за кориснике буџета Републике Српске за прошлу годну и усвојили Годишњи ревизорски извештај Главне службе за ревизију јавног сектора за ову годину.

Народна скупштина Републике Српске именовала је Jову Радукића за вршиоца дужности главног ревизора и он ће ту дужност обављати до окончања процедуре избора главног ревизора.

Народна скупштина разрешила је Борислава Jеличића функције заменика правобраниоца Српске, јер није ступио на дужност у законом предвиђеном року.

Посланици су за Омбудсмана за децу Републике Српске изабрали правника из Фоче Драгицу Радовић на мандат од четири године.

Салкић: Резолуција о неутралности РС неуставна

Потпредседник РС Рамиз Салкић каже да Резолуција представља још један у низу директних удара на уставно-правни поредак БиХ и додаје да је пропуштена прилика за хапшење председника РС Милорада Додика.

Салкић сматра да Додик води комплетну државу у неизвесност и да му је циљ изазивање нестабилности не само у БиХ него и шире.

Како каже, Народна скупштина РС директно се умешала у надлежност Председништва БиХ.

"Они на неки начин поништавају одлуке које је донео државни орган БиХ у вези спољне политике и опредељења државе. Овом Резолуцијом доводе се под знак питања и одлуке Уставног суда БиХ о књижењу војне имовине, а крши се и Закон о одбрани БиХ који је јасно прецизирао у којем правцу иде развој Оружаних снага БиХ", казао је Салкић.

Оценио је да усвојена резолуција није у складу са Уставом БиХ и важећим законима у БиХ.

Како каже, доношење неуставних и незаконитих резолуција шаље јасну поруку о намерама власти из РС, пренео је сарајевски портал Кликс.

"Резолуција НСРС много је опаснија него што се на први поглед чини. Додик не спроводи политику своје главе већ политику која му се диктира изван БиХ. Таква политика има задатак дестабилизације региона и прављења равнотеже између супротстављених сила. Ми овде јасно видимо у чијем интересу он ради", рекао је Салкић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво