Парламент РС: Опозиција удаљена са седнице, расправа настављена

Седница перламента Републике Српске настављена је пошто је већина посланика изгласала избацивање опозиције из сале. Они су дувајући у пиштаљке покушали да спрече остале посланике да се изјасне о дневном реду седнице.

У малој сали Народне скупштине Републике Српске након паузе вечерас је настављена седница посланичким питањима министрима у Влади Српске.

Потпредседник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић потврдио је да је у малој скупштинској сали, према утврђеном дневном реду, настављена седница парламента којој присуствују 44 посланика, преносе Независне новине.

Истакао је да су из Бањалуке вечерас послате ружне политичке поруке и да су изазвани инциденти.

"Постоји координација Савеза за промене из Сарајева код овог прављења инцидента у Народној скупштини, али опозиција ће због тога претрпети штету. Дужни смо да очувамо парламент као највећи законодавни орган", рекао је Стевандић новинарима.

Стевандић је додао да председник Републике Српске Милорад Додик и премијер Жељка Цвијановић имају право да присуствују седници парламента.

Посланици ће разматрати Предлог резолуције о заšтити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Српске.

Седница се одржава у малој скупштинској сали јер су посланици опозиције онемогућили рад у великој сали. Обезбеђење парламента спречило је представнике опозиције да уђу у малу салу.

У Скупштину РС су стигли Милорад Додик, председник РС, и Жељка Цвијановић, премијерка РС.

У наставку заседања 22. редовне седнице Народне скупштине РС раније вечерас изгласано је удаљавање опозиционих посланика због онемогућавања рада парламента.

Након паузе, посланици су гласали за удаљавање опозиције из сале, зашта је гласало 44 посланика, а нико није био против ни уздржан. И током гласања, посланици опозиције су дували у пиштаљке, а неки од њих су сели за сто председавајућих.

Посланици опозиције раније данас поново су покушали да блокирају заседање 22. седнице Народне скупштине РС тако што су као и претходни пут изашли иза места где седе председавајући Скупштине.

Они су устали са својих места, стали иза председника Скупштине Недељка Чубриловића и дувајући у пиштаљке покушали да спрече остале народне посланике да се изјасне о дневном реду седнице.

Упркос томе, Народна скупштина Републике Српске усвојила је дневни ред.

Предлагачи ове резолуције су посланички клубови СНСД, СП и СДС-К.

Није прихваћен захтев опозиције да у дневни ред скупштинске седнице буде уврштена Резолуција о стратешким циљевима Републике Српске, у периоду 2018-2023. година.

Парлалмент није прихватио ни захтев опозиције да у дневни ред по хитном поступку буде уврштена информација у вези са понашањем припадника Министарства унутрашњих послова Републике Српске и спречавања народних посланика да присуствују 21. редовној седници и оправданости одржавања ове скупштинске седнице, као и одлука о стављању ван снаге одлуке о разрешењу главног ревизора Републике Српске.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица изјавио је, након што је усвојен дневни ред седнице, да посланици опозиције неће учествовати у скупштинској расправи, али да неће изаћи из сале.

Говедарица је навео да опозиција мора показати отпор јер, како тврди, власт у Српској не поштује Устав, законе и скупштински Пословник о раду.

број коментара 5 пошаљи коментар
(среда, 18. окт 2017, 10:52)
anonymous Lala [нерегистровани]

Divota,

Ja bi ovima sa pištaljkama predložio kurs za fudbalskog sudiju .

(среда, 18. окт 2017, 10:13)
anonymous [нерегистровани]

poraz

Kako ce puci ova opozicija u Republici Srpskoj naredne jeseni na izborima, nisu ni svesni... Ako ovako nastave dozivece katastrofu.

(среда, 18. окт 2017, 09:44)
anonymous [нерегистровани]

Sramota

Iz Respublike Srpske sam i sramota me bilo gledati ovo zasjedanje.
Pa ova naša opozicija u Republici Srpskoj kao djeca.
Ovo mi pokazuje koliko je samo bezidejna opozicija.
Više i ne pokušavaju nešto argumentovano pokazati sad su prešli na dječije taktike.

(среда, 18. окт 2017, 08:39)
anonymous [нерегистровани]

Tragikomedija

Toj opoziciji bi i Nušić pozavideo, jer su ga nadmašili odavno.
Sve drugo je suvišno da se kaže.

(уторак, 17. окт 2017, 20:14)
Cikago [нерегистровани]

Dokaz

I ovo je jedan od bezbroj dokaza,da smo sami sebi,najveci neprijatelji.