Почела испитивања осумњичених у случају "Агрокор"

Пред истражитељима загребачког Жупанијског државног тужилаштва почела су испитивања осумњичених у случају "Агрокор".

Истрагом је обухваћено 15 особа, а у понедељак је ухапшено њих 12. Троје осумњичених, чланови породице Тодорић, оснивач "Агрокора" Ивица Тодорић и његови синови Анте и Иван, засад нису доступни хрватским институцијама. Према доступним подацима, сви се налазе у иностранству, односно у Лондону.

Први је испитан Дамир Куштрак, бивши члан управе "Агрокора", једини члан бившег руководства којег је ванредни повереник за "Агрокор" узео за саветника, а потом и бивша чланица "Агрокорове" управе Пирушка Цањуга.

Ухапшени су углавnом бивши чланови управе или надзорног одбора у "Агрокору", а међу њима је и зет Ивице Тодорића, Хрвоје Балент. Ухапшено је и двоје запослених из ревизорске куће "Бејкер Тили" која је радила ревизорске извештаје за посрнули хрватски концерн.

МУП је саопштио да се против свих ухапшених планира подношење кривичне пријаве Жупанијском државном тужилаштву у Загребу због кривичних дела злоупотребе поверења у привредном пословању, фалсификовања службене исправе и повреде обавезе вођења трговачких и пословних књига.

МУП је најавио да ће с обзиром на опсежности претраживања највероватније наставити и данас.

Акција у случају "Агрокор" почела је у понедељак рано ујутру уласком полиције у Кулмерове дворе, резиденцију породице Тодорић. На мети истраге су особе које су биле на челу "Агрокора" пре него што је посрнули концерн преузела ванредна управа.

Управа "Агрокора" је до доласка ванредног владиног повереника Анте Рамљака имала седморо чланова, а на врху је био Ивица Тодорић као председник, а његов старији син Анте био је допредседник.

Остали чланова управе "Агрокора" имали су унутар компаније титулу извршних потпредседника.

Према доступним информацијама, чланови породице Тодорић су у иностранству.

Оснивач концерна "Агрокор" Ивица Тодорић поручио је путем свог блога да ће бити доступан хрватским правним институцијама и оценио да се против њега води политички процес.

Адвокат његовог сина Анте Тодорића потврдио је за Н1 да се његов клијент налази у Лондону и да је још пре више од месец дана одјавио пребивалиште у Хрватској. Адвокат тврди да старији син Ивице Тодорића није у бекству и да ће, када добије позив, бити доступан хрватском правосуђу.

Ванредни повереник за "Агрокор" Анте Рамљак поднео је прошле седмице кривичне пријаве против одговорних у посрнулом концерну због тога што су током ревизије финансијског извештаја уочене рачуноводствене неправилности.

Ревидирани финансијски извештај за "Агрокор групу" и "Агрокор д. д." показао је да се претходних година приказивала добит, а да је компанија била милијарде у губитку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво