Додик најавио привремено повлачење одлуке о референдуму

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је на састанку поводом ослобађајуће пресуде Насеру Орићу закључено да је потребно одржати посебну седницу Народне скупштине Републике Српске о раду и деловању Суда и Тужилаштва БиХ, као и да је неопходно донети нови закон о Суду и Тужилаштву БиХ.

Додик је рекао да је закључено и да је потребно продужити рок за одржавање референдума о Суду и Тужžилаштву БиХ и допунити одлуку о републичкој референдумској комисији, на бази претходно прибављене сагласности свих, пре свега опозиције у Српској.

Након састанка који је сазвао поводом ослобађајуће пресуде Насеру Орићу, којем су присуствовали званичници РС из владајуће већине и борачких удружења, Додик је позвао опозицију да подржи одржавање референдума у РС, неопходним изменама закона, у року од десет дана.

Уколико те подршке не буде, одлуку о референдуму треба привремено повући до постизања консензуса у РС, пренела је Фена.

"Позивам опозицију да подржи одржавање референдума са предложеним изменема у року од 10 дана, а уколико је не буде, одлуку о референдуму треба привремено повући до постизања консензуса у Српској", рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка поводом ослобађајуће пресуде Насеру Орићу.

"У међувремену треба подржати иницијативу да се организује потписивање петиције с питањем идентичним референдумском о Суду и Тужилаштву БиХ и да се осигура најмање 500.000 потписа за ову иницијативу на простору РС", рекао је Додик, преносећи закључке овог састанка.

На састанку је затражено и да у року од 30 дана високи представник у БиХ Валетин Инцко достави извештај о свом раду Народној скупштини РС.

Додик је изнео низ оптужни на рад правосуђа БиХ, оптуживши Суд и Тужилаштво за пристрасност према српским жртвама рата.

На састанку је оцењено да би повлачење српских судија и тужилаца у Суду и Тужилаштву БиХ било најбоље решење, али само ако се добије подршку српских представника у органима БиХ све до доношења нових закона о Суду и Тужилаштву БиХ.

Захтевано је и што хитније доношење закона о Суду и Тужилаштву БиХ, подржаних од српских представника на нивоу БиХ, којим би се избор судија и тужилаца обављао у оквиру законодавних тела у БиХ, те да се до тада обустави свако одлучивање у институцијама БиХ све док се ти закони не усвоје.

Учесници састанка су става да су "Суд и Тужилаштво неуставни и антидејтонски, наметнути од високих представника, подржани од дела међународне заједнице и као такви неприхватљиви за РС".

Они, такође, сматрају да "Суд и Тужилаштво БиХ не доприносе помирењу народа те да би такав рад правосуђа БиХ могао да изазове несагледиве последнице за опстанак БиХ".

Наведено је и да су Срби у правосуђу БиХ осуђивани за геноцид и најтеже злочине, да је 41 Србин оптужен или осуђен за та кривична дела, а ниједан Бошњак или Хрват.

"Правосуђе БиХ је Србима досад пресудило 1.728 година затвора или 74 посто укупно пресуђених случајева, Бошњацима је тај процент 14 посто, а Хрватима само 11 посто", устврдио је, између осталог, Додик.

Најављено да ће се у року од месец дана одржати нови састанак како би се сагледало шта је спроведено од ових закључака.

Састанку су присуствовали председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министри у Влади, директор Полиције Српске, представници политичких партија и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, али не и представници опозиције.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво