АФП, Ројтерс, АП о пресуди Орићу: Срби огорчени, муслимани одушевљени

Светске агенције пренеле су вест о ослобађајућој пресуди ратном команданту босанских муслимана Насеру Орићу, истичући да је та пресуда изазвала потпуно различите реакције - Србе је разгневила, док је босанске муслимане одушевила.

Агенције АФП, Ројтерс и АП пренеле су реаговања председника Србије Александра Вучића, министра одбране Александра Вулина и председника Републике Српске Милорада Додика на пресуду Суда БиХ.

Агенција Франс прес наводи да Орића многи у БиХ сматрају "херојем" Сребренице и браниоцем муслимана током рата у Босни 1990-их, али да га Срби сматрају крвником и ратним злочинцем који је нападао српска села како би их очистио од српског становништва.

Француска агенција напомиње да је Орић "један од тек неколицине команданата босанских муслимана" против којих је вођен судски процес због злочина почињених над Србима.

Ројтерс преноси да су босански муслимани аплаузом дочекали Орића и његовог саборца Сабахудина Мухића када су данас из суднице изашли као слободни људи док су, с друге стране, породице босанских Срба убијених у рату огорчене, јер Орића и његове трупе сматрају злочинцима, па су из протеста напустиле судницу у Сарајеву.

Британска агенција оцењује да случај Орић "погађа у срце" подељене Босне, мучене етничким поделама и дугогодишњим проблемима који су блокирали њен напредак ка ЕУ и НАТО.

Америчка агенција Асошијетед прес наводи да је Орић оптужен за ратне злочине над тројицом српских ратних заробљеника који су убијени у селима у околини Сребренице на почетку рата, али да је судско веће закључило да тужилаштво није поднело довољно доказа против Орића.

АП напомиње да је Орићу претходно судио и Хашки трибунал и да је 2008. донео ослобађајућу пресуду.

СуД БиХ ослободио је јутрос ратног команданта Насера Орића, кога Србија потражује за злочине против српских заробљеника српске националности на подручју Братунца и Сребренице.

Тужилаштво БиХ је против Насера Орића и Сабахудина Мухића подигло оптужницу 27. августа 2015. године.

Према оптужници, Орић, тадашњи командант, и Мухић, припадник Армије БиХ, 1992. године су у местима Залазје, Лолићи и Куњерац, убили три заробљеника српске националности (Милутина Милошевића, Митра Савића и Слободана Илића), пренели су медији у БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво