РТС пешке са Пахором

У политици је од 15. године. Био је премијер и председник скупштине Словеније, а сада председник те земље. За други мандат првог човека ове алпске земље, Борут Пахор се бори једном од најнеобичнијих кампања - своју земљу обилази пешице. Са њим је на терену био и дописник РТС-а из Љубљане.

За две недеље тражиће опет поверење народа. Ипак, готово да нема билборде по градовима, а митинге не жели да држи. Опет – према истраживањима, апсолутни је фаворит. 

Свој други мандат на месту председника, Борут Пахор тражи на терену, међу бирачима и то пешице. До сада је прешао 450 километара, а екипа РТС-а га затиче у Иванчној Горици.

Без ротација и сирена. Каже да је потрошио годишњи одмор и слободне викенде да би са људима причао без микрофона. План је да пређе 1.000 километара.

На питање да ли мисли да ће 1.000 километара бити довољно за победу, одговара: "Мислим да је за победу било потребно радити пет година".

Самоуверено. Некадашњи фото-модел овај пут ће се тркати са пет жена.

Обећава наставак добрих односа са Србијом.

"Па, мислим да смо одлично сарађивали са председником Николићем и председником Вучићем, оба су пријатеља, лична, тако да сигуран сам да ћемо ићи са Србијом даље. Као што знате, ми подржавамо Србију на путу ка Европској заједници, пријатељи смо, немамо отворених међусобних питања, тако да, у тој безбедносној перспективи, перспективи мира и реконсилијације на Западном Балкану, то је једна од најзначајнијих земаља и ја ћу направити све за пријатељске односе", рекао је Пахор.

Спољно-политички проблем број један – спор са Хрватском око поделе Пиранског залива треба решавати искључиво дијалогом, каже Пахор.

"Силом не можете и треба одржати дијалог, тако да ћу ја увек бити на страни дијалога", додао је председник Словеније који је за РТС говорио на српскохрватском језику. А, кроз смех каже да ни сам није сигуран "који је то језик".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво