Шта све смета "бранитељима" – од позоришта до Боре Чорбе

Удружење хрватских ветерана "домовинског рата" (УХБДР91) тражи одлагање Европске ноћи позоришта зато што им, осим датума одржавања, смета и то што ће се на репертоару наћи текстови писаца и из Србије, пише хрватски портал "Театар".

Ова, како се наводи, једнодневна манифестација посвећена сценским и изведбеним уметностима одржава се девету годину заредом, а реч је, иначе, о врло успешном хрватском извозном позоришном производу који је прихватило најмање десет европских земаља.

Ветеранима је, међутим, ове године споран датум који се поклапа са обележавањем Дана сећања на жртве Вуковара и Шкабрње 18. новембра.

Традиционално ова једнодневна манифестација се одржава треће недеље у новембру.

Портал преноси да је, осим датума, ветеранима спорна чињеница да ће се на репертоару наћи представе настале према текстовима писаца између осталог и из Србије, као и то што ће ова међународна позоришна манифестација заузети просторе које би, како сматрају, требало изнајмити за обележавање Дана сећања на жртве Вуковара и Шкабрње.

Осим заузимања позоришних простора у Ноћи позоришта, ветерани замерају и заузимање медијског простора.

На исти дан, концертом у Љубљани, бенд из Србије "Рибља чорба" слави 40 година каријере.

Премда концерт српског бенда и Европска ноћ позоришта немају никакве везе једно с другим, УХБДР91. ову коинциденцију сматра подједнако спорном.

"Србија и Црна Гора, како смо сазнали, неће одустати од Ноћи казалишта 18. новембра, већ су наводно дале упутство свима којих се то тиче да тога дана играју само 'ведре и смешне' представе, јер 'кад је бал нек је бал'", стоји, између осталог у захтеву поменутог удружења у којем се још додаје:

"Четничка рок група 'Рибља чорба' 18. новембра у Љубљани припрема велики концерт у част и славу 'ослобођења Вуковара', односно 40 година њиховог рада."

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво