Куманово, ухапшен један од нападача у Собрању

Игор Југ, један од чланова групе која је 27. априла упала у македонски парламент (Собрање), где су били нападнути и претучени посланици опозиције и новинари, ухапшен је у Куманову, потврдило је Министарство унутрашњих послова Македоније.

Наводи се да је полиција у Куманову привела особу И. Ј. (47) по наредби македонског државног тужилаштва у вези с догађајима у Собрању Македоније 27. априла.

За Југа се сумња да је починио кривична дела "учествовање у групи која ће да спречи службено лице у вршењу дужности", "учествовање у групи која ће да изврши кривично дело" и "разбојништво".

Игору Југу је био одређен притвор, али полиција до сада није успевала да га приведе.

Позивајући се на полицијске изворе, телевизија Телма је раније данас навела да је Југ, за којим је расписана потерница, пронађен јутрос у стану свог преминулог оца у Куманову.

Игор Југ, који је током упада у Собрање носио црну мајицу са знаком организације ХОС (Хрватске одбрамбене снаге), како је у једном интервјуу тврдио српски дипломата и обавештајац Горан Живаљевић, који је тада такође био у македонском парламенту, требало је да убије тадашњег лидера опозиције Зорана Заева.

Југ је те оптужбе одмах демантовао преко свог Фејсбук профила, одговарајући да би, да је имао такав циљ, то и урадио.

Игор Југ је вођа удружења "Ванчо Черноземски" из Куманова, које је било део македонског националистичког патриотског фронта. Пред догађаје у Собрању, тај фронт је објавио декларацију да се противи начину на који парламентарна већина настоји да формира владу и запретио и другим мерама.

Према извештају телевизије Телма, првобитно се говорило да се Југ крије у јужној Србији, где је отишао одмах после инцидената, али су српске власти након провере саопштиле да није тамо.

Југ је 27. априла био у групи људи која је успела да дође до прес-сале у Собрању Македоније, где су физички нападнути посланици тадашње опзиције, која је касније формирала владу.

У парламент је ушао кроз предња врата која су отворили посланици ВМРО-ДПМНЕ Кесто Мукоски и Сашо Василевски, док је велики део насилника са фантомкама ушао на задња врата, наводи Телма.

Југ је током упада носио црну мајицу са симболом ХОС-а, а на снимцима се види да дуже време држи руку под мајицом иза леђа, што је изазвало сумњу у јавности да је можда наоружан.

У насиљу када су демонстранти, присталице тада владајуће ВМРО-ДПМНЕ, упали у Собрање, након што је парламентарна већина, после вишедневног ометања, изабрала председника парламента, повређено је више од 100 особа, међу којима лидери тадашњих опозиционих странака СДСМ-а Зоран Заев и Алијансе за Албанце Зијадин Села, као и већи број посланика.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво