Веритас: Без правде за жртве на Коранском мосту у Карловцу 

Хрватска, иако је постала чланица Европске уније, још није спремна да се суочи са тамнијом страном своје недавне прошлости, а то не доприноси ни утврђивању истине, ни помирењу, а понајмање правди за жртве, сматрају у Документационо-информационом центру "Веритас" илуструјући то суђењем за случај убиства војника на Коранском мосту.

"Веритас" подсећа да су припадници МУП-а и Збора народне гарде Хрватске 21. септембра 1991. године, испред моста на реци Корани у Карловцу, зауставили два војна камиона у којима су се, из касарне "Мекушје" у касарну "Логориште", превозили припадници активног и резервног састава ЈНА, који су, после преговора и обећања хрватске стране да ће бити пуштени, одложили оружје.

Одмах по предаји, једна група заробљеника, углавном aктивних припадника ЈНА, одвезена је у просторије полиције, друга група од 17 војника српске националности, углавном резервиста из кордунашког села Крњак, спровођена је пешице преко Коранског моста.

Чим су ступили на мост, појавила су се униформисана лица са фантомкама на глави и 13 војника је ликвидирано, а од четворице преживелих, тројица су се, међу њима и један са тешким повредама, спасили скоком са моста, док се четврти у току ноћи, такође са тешким повредама, искобељао испод мртвих сабораца, подсећа "Веритас".

За тај злочин, под притиском међународне заједнице, Окружно тужилаштво у Карловцу, у мају 1992. године, подигло је оптужницу против Михајла Храстова, припадника "посебне јединице полиције Полицијске управе Карловац", због кривичног дела против човечности и међународног права – противправним убијањем и рањавањем непријатеља.

Маратонско суђење Храстову започело је 1992. године пред Жупанијским судом у Карловцу, пред којим је три пута ослобађан оптужбе с образложењем да је пуцао у самоодбрани, али је све те пресуде Врховни суд Хрватске укидао и предмет враћао на поновно суђење, осим у последњем случају, када је поступак спровео сам и осудио га на седам година затвора.

Казна је потом смањена на четири године затвора, а у априлу 2016. године Храстов је отишао у затвор, одакле је 9. децембра, 14 месеци пре истека, пуштен условно. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво