Суд у Стразбуру: Неадекватна истрага Црне Горе о смрти групе Рома

Европски суд за људска права закључио је да је Црна Гора прекршила Члан 2 Европске повеље о људским правима, пропустивши да спроведе брзу и ефикасну истрагу о смрти и нестанку групе Рома из Србије, у близини црногорске обале августа 1999. године.

"У данашњој одлуци Суда за људска права једногласно је закључено да је дошло до повреде Члана 2 (право на живот - истрага) Европске конвенције о људским првима у случају једног од подносиоца. Суд је закључио да Влада Црне Горе није успела да оправда трајање кривичног поступка у случају који је трајао више од 10 година и седам месеци после издавања нове оптужнице 2006", саопштио је суд у Стразбуру.

Суд наглашава да је проток времена нанео штету броју и квалитету доказа, а да мањак марљивости изазива сумњу у добру вољу истражних радова.

"Дуготрајне процедуре су продужиле тешкоће за чланове породица. Суд зато сматра да ова кашњења не могу бити компатибилна са обавезама државе садржаним у Члану 2", стоји у саопштењу.

Случај Ранђеловић и други против Црне Горе односи се на тужбу да су власти Црне Горе пропустиле да спроведу брзу и ефикасну истрагу поводом смрти или нестанка чланова фамилије подносиоца тужбе.

Наведена група од око 70 Рома се укрцала у ноћи 15. августа 1999. године на брод у Црној Гори у намери да дође до Италије. Брод је потонуо неколико сати касније, а преживео је само један путник.

Обдукција је спроведена на пронађених 35 тела, а у недостатку јасног узрока смрти закључено је да су се путници највероватније удавили.

Септембра 1999. подигнута је оптужница против седам особа које се терете за илегалан прелазак границе, а у вези са несмотреним угрожавањем.

После многобројних саслушања и одлагања Високи суд је ослободио све оптужене услед недостака доказа.

Захтев пред Европским судом поднело је 13 особа држављана Србије и једна Македоније 23. марта 2011. године, а подносиоци су се жалили на неспособност црногорских власти да спроведу брзу и ефикасну истрагу у случају смрти или нестанка њихових чланова породица и кривичног гоњења одговорних.

Европски суд за људска права је одлучио да настави разматрање случаја у вези са једним од подносилаца захтева, Бегијом Гашијем, одбацивши известан број приговора црногорске владе о прихватљивости тужбе.

Суд у Стразбуру у одлуци наводи да Црна Гора треба Гашију да исплати 12.000 евра на име одштете и 500 евра на има трошкова, закључује се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво