Линта: Томашић позива на физичко насиље над Србима

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта жестоко је реаговао на, како је навео, србомрзачку изјаву хрватске европарламентарке, десничарке, Руже Томашић – да свако ко је купио новине има право и да их спали.

Ружа Томашић је o спаљивању новина говорила јуче, реагујући на осуде паљења српског недељника Новости у центру Загреба, што је учинио Дражен Келеминац иначе председник Аутохтоне хрватске странке права.

У изјави достављеној медијима, Линта каже да такав став Томашићеве види као отворени позив на физчко насиље према Србима у Хрватској.

Линта каже да је очевидно да пронацистичке снаге не могу да се помире са чињеницом да 2017. године у Хрватској постоји српски лист, српске институције и да у њој живи још мали број Срба.

"Због тога сматрају да је дошао тренутак да у потпуности остваре циљ зликовца Анте Павелића, а то је да у Хрватској не постоји ниједан Србин који поштује свој национални и културни идентитет", навео је Линта.

Апеловао је на ЕУ да најоштрије осуди шовинстичку изјаву Руже Томашић и све агресивније деловање пронацистичких снага у Хрватској, као и да позове хрватску власт да предузме оштре мере против пронацистичких снага, с циљем да преосталим Србима обезбеди мир и поштовање њихових људских и националних права.

Линта каже и да хрватска влада није спремна да уништи усташке плоче већ их премешта из једног места у друго најдубље вређајући српске жртве и њихове потомке.

"Све ово показује да хрватска власт активно учествује у процесу рехабилитације злочиначке НДХ и њених симбола чиме крши сопствени Устав и темељне вредности ЕУ", навео је Линта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво