Филмски окршај Изетбеговића и Караџића

У Босни и Херцеговини снима се турска серија "Алија" – о животу и делу Алије Изетбеговића. Из Републике Српске стижу оштре реакције. Милорад Додик каже да је реч о прању биографије и најављује снимање филма о Радовану Караџићу. Поставља се питање да ли су такви пројекти уобичајени у свету шоу-бизниса и политике, или су у питању ланчане реакције или је то питање естетике или политике.

Година 1990. незаобилазна је у биографијама будућих националних лидера пред крвави распрад тадашње Југославије. Питање је, међутим, хоће ли се у серији о Алији Изетбеговићу и могућој екранизацији живота Радована Караџића наћи и епизода о антикомунистичкој коалицији. Све до рата или баш право тамо, заједно са ХДЗ-ом, водили су БиХ.

Новинар Зоран Пановић сматра да сваки прави филм на ту тему у себи мора имати једну дубоку катарзу, мада очекује да ће то бити једна врста пропагандистичких пројеката.

Пројекат "Алија" – турска мини-серија о животу првог председника БиХ, није први у региону. Хрвати ће на великом платну ускоро приказивати лик и дело Анте Готовине. Да је и први председник РС завредео филмску причу, у то је уверен Милорад Додик. Подржава га директор РТРС. Ни Караџић, који у Хагу чека правоснажну пресуду, нема ништа против, каже његов адвокат.

"Сматрам да је то добра замисао, да је треба остварити, али не као реакцију на снимање серије о Алији Изетбеговићу", каже адвокат Горан Петронијевић.

Баш као ланчана реакција – рат филмовима кренуо је из Загреба, преко Сарајева, можда и до Бањалуке. То је пут регионалног тренда за драматурга Димитрија Војнова.

"Чињеница да личности о којима се историја још није изјаснила и које су контроверзне већ сада се, без икакве дилеме, постављају као теме неких дела која треба да им буду својеврсни кинематографски споменици, мени сугерише да се те политике нису преиспитале и да се од њих није одустало", напомиње Војнов.

Пановић оцењује да ће то бити нови динамит за поделе на овим просторима.

Иако се најава за филм о Радовану Караџићу тумачи најпре као политички став, животна прича хашког оптуженика је драматурзима много интригантнија. Психијатар и песник, национални вођа и прогоњени поборник алтернативне медицине.

Према речима Димитрија Војнова, идеја серије је да се животни пут Алије Изетбеговића представи као муслимански Нелсон Мандела. "Mислим да ће то бити пројекат да се реинтерпретирају околности не само рата него и околности које су до рата довеле", додаје Војнов.

И једино у причи о Алији Изетбеговићу Хашки трибунал неће бити филмска сценографија. Према изјавама из суда, те епизоде спасла га је смрт. Анте Готовина је осуђен, па ослобођен, а последњу епизоду о Радовану Караџићу у Хагу сценаристи би могли да напишу тек крајем 2018, када се очекује правоснажна пресуда.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво