Појачана контрола граница Аустрије због миграната

На балканској рути аустријске власти тренутно уочавају повећано кретање избеглица, односно кријумчара, због чега су оправдане појачане контроле граница Аустрије, истиче шеф централне канцеларије за борбу против кријумчара и трговину људима у Министарству унутрашњих послова Аустрије Гералд Тацгерн.

Гералд Тацгерн је аустријском радију ОРФ рекао да је од почетка године заустављено већ 17.000 особа које су илегално ушле у земљу, а агенцији АПА казао је да је тешко утврдити којом рутом су дошли, јер, како је објаснио, ако мигранти који дођу преко Италије у Аустрију буду ухваћени у Бечу, полази се од тога да су дошли преко балканске руте.

Истовремено истиче да је се не може говорити о комплетно затвореној балканској рути, јер и даље туда пролазе илегални мигранти.

Истина, уместо више хиљада, колико је дневно преко те руте долазило у Аустрију 2015, сада је тридесетак њих дневно. 

Приметивши да је последњих недеља регистрована "повећана активност" избеглица, односно кријумчара на балканској рути, Тацгерн је навео да се у Србији налази око 5.000 миграната, од којих неки сада покушавају да дођу до Аустрије и Немачке.

Он каже и да су неке групе, које су протеклих дана ухваћене у Аустрији, имале већ контакт са полицијом у другим земљама, те објашњава да тренутно кријумчари покушавају мигранте из Србије да пребаце у Хрватску и онда у Мађарску, како би после преко јужног дела аустријске покрајине Бургенланд ушли у Аустрију.

У том делу земље уочене су појачане активности и број илегалних прелазака границе, каже Тацгерн, који конкретне цифре није желео да наводи.

Он, међутим, каже и да аустријске власти уочавају повећане активности на граници између Италије и Аустрије на Бренеру, где пре свега мигранти покушавају теретним возовима да уђу у земљу.

Стање је, ипак, оцењује Тацгерн, у основи стабилно, али је све више већих група миграната који користе нове руте да би доспели у Аустрију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво