Грабар Китаровић: Не веселимо се било чијој тузи

У Книну се одржава централна манифестација обележавања хрватског Дана победе и домовинске захвалности, Дана бранитеља и 22. годишњице војно-полицијске акције хрватских снага "Олуја", током које је из тадашње Републике Српске Крајине протерано око 250.000 Срба, док их је више од 1.800 убијено или заувек нестало.

Државни врх је положио цвеће на Книнској тврђави, где је подигнута застава, а окупљенима се обратила председница Колинда Грабар Китаровић која је изразила жаљење и због српских жртава.

"Као председница Републике, али и Хрватица, грађанка и мајка, желим изразити жаљење због свих страдалих Срба. Хрватски народ није желео рат и не весели се ничијем страдању", истакла је Грабар Китаровићева.

Додала је да Хрватска чини напоре да осигура животне услове свима који желе да се врате, упркос томе што за обнову, како је навела, "инспиратори и налогодавци агресије на Хрватску нису уплатили ни куне, или тачније, ни динара".

Српско народно вијеће ће се сутра  у једном селу крај Книна поклонити српским жртвама "Олује", а хрватска председница је тим поводом изјавила: "Надам се да ћемо једнога дана бити у стању да заједно обележимо 'Олују' као акцију која је прекинула великосрпску агресију, великосрпску политику у којој су жртве били и многи Срби и које су управо њихово локално руководство и власти из Београда истерали из њихових домова".

"Што се Хрватске тиче, нама је жао сваког живота и српског и хрватског и свих који су погинули у 'Олуји' и Домовинском рату генерално. Ми се не веселимо било чијој тузи и верујемо у заједничку будућности свих грађана", рекла је Грабар Китаровићева у Книну.

Говорила је и о регионалној сарадњи и о жељи да се та сарадња побољша како са Србијом тако и са Црном Гором, која је недавно постала чланица НАТО-а, јавља извештач Танјуга. Навела је да ће Хрватска дати активну и конструктивну подршку уласку Србије, БиХ и других држава кандидата у ЕУ.

Након полагања венаца, окупљенима су се обратили и премијер Андреј Пленковић и председник Сабора Гордан Јандроковић.

Пленковић је у свом говору поновио јучерашњу изјаву да је војно-полицијска акција хрватских снага "Олуја" била величанствена за ослобађање Хрватске, а да је ослобађањем Бихаћа “спречена још једна Сребреница".

Обележавање годишњице "Олује" у Книну ове године протиче без звиждука, гужве и усташких поклича, а председница и премијер су дочекани аплаузима.

Цела манифестација је, за разлику од претходних година, сведена на Книнску тврђаву и нешто мало на централни Градски трг, где овог пута није било обраћања званичника. У званичном делу на тврђави је подигнута државна застава, након чега је уследио прелет авиона и хеликоптера. После тога је у цркви одржана миса, којој председница Грабар Китаровић није присуствовала због великих врућина. 

Ове године у Книну не наступа хрватски кантаутор Марко Перковић Томпсон, који у својим песмама глорификује усташтво, већ Прљаво казалиште.

Танјугов извештач јавља да је на централној манифестацији у Книну значајно мање људи него претходних година, а то потврђују и процене книнске полиције да се окупило око 8.000 људи.

За све присутне "Олуја" је најважнија војна акција, акција за ослобођење Хрватске од, како кажу, "великосрпске агресије" тадашњег режима у Београду.

Министар одбране Дамир Крстичевић поручио је да је "Олуја" симбол војничког успеха и јунаштва, а министар бранитеља Томо Медвед рекао је да се данас "достојанствено слави Дан победе, Дан домовинске захвалности, Дан Хрватских бранитеља и 22. годишњица операције 'Олуја'", а да никоме није забрањена комеморација, нити одавање почасти својим жртвама.

У Книну ове године нема бившег премијера и челника СДП Зорана Милановића и његовог вечитог ривала, бившег шефа актуелне владајуће ХДЗ Томислава Карамарка.

У међувремену, Хрватско државно тужилаштво саопштило је да је због кривичних дела почињених током и после војно-полицијске акције "Олуја" против 3.728 особа био покренут кривични поступак, од којих је 2.380 особа проглашено кривим – за почињена кривична дела против живота и тела, против имовине, против опште сигурности људи и имовине и против полне слободе.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво