Подигнуте оптужнице против Цветана Василева и још 17 особа

Бугарско тужилаштво саопштило је да је завршило истрагу о пропасти Корпоративне комерцијалне банке и да је поднело тужбе против 18 особа, укључујући бизнисмена Цветана Василева који се налази у Србији.

Тужилаштво је специјалном суду које се бави случајевима високе корупције поднело тужбе против 18 људи за организовани криминал, проневеру и лоше управљање, преноси портал Sofiaglobe.com.

Василев, бивши већински деоничар и извршни директор Корпоративне комерцијалне банке (ЦЦБ), оптужен је по 146 тачака због сумње да је са осталим оптуженима проневерио укупно 2,56 милијарди лева (око 1,31 милијарди евра), као и 205,9 милиона лева у готовини.

Бугарска је за Василевом расписала Интерполову потерницу 2014. године, али Србија још није одговорила на захтев за његово изручење.

Василев тврди да је истрага против њега политички мотивисана, а за догађаје који су довели до инсолвентности банке криви свог бившег пословног партнера Делијана Певског, контроверзног посланика Покрета за права и слободе.

ЦЦБ је 2015. отишла у стечај, чиме је у стечај отишла и бугарска компанија "Глас индустри" која је купила Српску фабрику стакла из Параћина.

У оквиру истраге ЦЦБ подигнута је оптужница против више бивших високих званичника осумњичених да су припадали организованој криминалној групи на чијем је челу наводно био Василев. Неки од њих оптужени су и за проневеру.

Два ревизора из ревизорске куће КПМГ Бугарска такође су оптужена за проневеру, а против тројице бивших радника централне банке поднета је тужба за лоше управљање.

Тужилаштво је саопштило да су тужба и докази поднети суду написани на више од 210.000 страна, укључујући резултате саслушања више од 400 сведока и 90 форензичких извештаја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво