Пуповац: Срби искључени из свих важних друштвених питања

Радикалне хрватске десничарске групације желе апсолутно да изолују Србе, чак и дословно, и то након што су већ искључени из виталних питања хрватског друштва, од језика, школа, па све до развојних програма, каже Милорад Пуповац, саборски посланик и нови председник Самосталне демократске српске странке.

"Добар је део Хрватске запостављен, али су крајеви у којима Срби живе најзапостављенији. Срамотно су запостављени. Неке људе би требало да буде стид како изгледа Двор или поједина подручја Пакраца", рекао је Пуповац.

Pupovac у интервјуу за Глобус говори о разлозима своје чврсте подршке премијеру Андреју Пленковићу, али и о својим још неиспуњеним очекивањима од његовог мандата.

"Премијер Пленковић има нашу чврсту подршку. Без обзира на све разлике и несугласја, ми смо партнери који се боримо кроз партнерство. Не разгoварамо o партнерству, него га - ако је то потребно - претварамо у борбено савезништво", каже Пуповац.

На питање како објашњава то што спомен-плоча у Јасеновцу с уклесаним поздравом "за дом спремни" још није уклоњена, он каже да је то већ требало да буде решено.

"Та плоча је срамота, у Јасеновцу, као и на сваком другом месту. Хрватска не може толерисати "за дом спремни". Не може и не сме ако жели добро себи. Ако не жели још једном упропастити хрватски државни пројекат", рекао је Пуповац. 

Како је истакао, дужност је премијера, Владе и већинске коалиције, као и свих којима је стало до Хрватске као уређене државе, да се то одлучно и дефинитивно заустави, "да се не догоди још једно историјско посрнуће".

На питање како гледа на приговоре са левице да је као лидер Срба у Хрватској и као шеф странке која је део владајуће коалиције могао више да учини да се уклони спорна плоча у Јасеновцу и заустави преименовање Трга маршала Тита, Пуповац каже да га прозивају они који годинама не могу да створе леву политичку групацију у Хрватској, већ за властите неуспехе траже изговор у другима, често много слабијима. 

"Онима који су заслужни што данас нема никога ко може да заустави преименовање Трга маршала Тита, онима који нису имали петље да не региструју удружења с усташким симболима, него су у страху пред њима подвили реп, свима њима могу рећи само то нека се не јуначе на мањинама", оштро одговара Пуповац.

Бившем председнику Јосиповићу поручује: "Никад нисам био титоист, нити сам то данас, али бих бранио Тита. Но, не кад ме прозову осведочене кукавице".

Пуповац сматра да су политичке прилике у Хрватској упркос свему боље него што су биле пре две-три године.

"Рећи да је сада горе јер нам можда не иде онако како бисмо хтели, а у неким стварима вероватно би и требало, то једноставно није истина. Ствари би се могле много брже кретати у добром правцу кад би политички актери разумели колико је земљи у овом тренутку неопходна нека врста договора. Како смо 2003. године имали Савез за Европу, данас нам је исто тако потребан Савез за Хрватску", каже Пуповац.

Како се наводи, Пуповац у интервјуу, између осталога, анализира закључке мешовите католицко-православне комисије о кардиналу Степинцу и открива шта је рекао папском нунцију, коментирише потезе Златка Хасанбеговића и Бруне Есих и најављује какве ће поруке представници Срба послати са обележавања дана устанка у Србу...

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво