Евакуација због пожара код Тивта, ватра у Сутомору под контролом

Шумски пожар већих размера избио је јутрос између Кртола и Доњег Грбља, односно између општина Тиват и Котор. На Рту Весло у тиватској општини евакуисано становништво. Код Луштице дежура 170 ватрогасаца. Пожар у Бигови релативно стабилан, ватра на Грабовцу за сада не угрожава објекте. Ситуација је толико тешка, да је тражена и помоћ ЕУ.

Борба са ватреном стихијом која је захватила Луштицу код Тивта и даље траје, при чему ватрогасци имају пуне руке посла, а њих 170 вечерас ће дежурати на шест локација, преноси РТЦГ.

Ватрена стихија по луштичким брдима, која је стигла до села и насеља, прогутала је једну и угрозила многе куће и инфраструктуру, а смирује се након интервенције авиона Директората за ванредне ситуације МУП-а, који су до предвечерја гасили најкритицнија подручја.

Због јаког ветра, ватрогасци су помоћ авиона добили тек у поподневним сатима.

Временски услови су тренутно нешто бољи, пошто је интензитет ветра ослабио, док је снабдевање струјом успостављено, а неки евакуисани становници вратили су се кућама.

Командири ватрогасних јединица бокељских општина и два добровољна ватрогасна друштва из Кртола и Пераста одредили су где ће ко дежурати ноћас, а на више локација биће преко 170 ватрогасаца.

"На располагању нам је 150 ватрогасаца и добровољаца. Распоредићемо их на шест позиција. Ватра још није угашена. Надамо се да се ветар неће појачати", рекао је за Радио Тиват начелник Службе заштите и спасавања Тиват Зоран Барбић.

Најављен је и долазак тридесет припадника Војске Црне Горе, наводи РТЦГ.

Око 100 туриста је раније евакуисано са Рта Весло, на Луштици, саопштила Служба за спасавање Општине Тиват.

Ватрогасци су спасавали куће и људе, а од три сата јутрос, кад је букнуо пожар, евакуисано је више од 100 људи, док двадесетак људи, углавном мештана, не жели да напусти своје домове. 

Становништво је трајектима и чамцима евакуисано до Роса.

У акцију спасавања укључила се Управа поморске сигурности из Бара, Пловна јединица МУП-а Црне Горе, као и приватна фирма "Бока Пилот", казао је директор Управе, Сафет Коцан, који такође учествује у спашавању и евакуацији, преноси Радио Тиват. 

Стање на пожаришту према Бигови је релативно стабилно, преносе подгоричке Вијести. 

Према речима командира Службе заштите и спасавања Котор, Максима Мандића, ватрогасци су одбранили од ватре пут према Бигови и најближе куће у том насељу, у које су се у међувремену вратили и раније евакуисани становници и туристи.

Након повратка са Луштице, челници локалне управе у Херцег Новом саопштили су да су сада пожари на новском делу полуострва локализовани.

Данас је избио пожар и код тиватских Солила, а ватрогасци су успели да сачувају тај резерват природе.

Због тога пожара пут Тиват-Радовићи преко Солила био је блокиран, а тренутно полиција наизменично пропушта возила једном траком од кружног тока.

Ватра се данас примакла и постројењу за пречишћавање отпадних вода, али су ватрогасци успешно организовали "одбрану" тог објекта.

 

На терену су ватрогасци из Котора и њихове колеге из Добровољног ватрогасног друштва "Пераст", а помажу им мештани и бројни приватници са ауто-цистернама.

Мандић је казао да ситуација на пожаришту зависи од тога како ће се током ноћи развијати ветар, а ватрогасци ће покушати да макар део својих снага на смену одморе, јер су људи непрекидно на терену више од 24 сата и веома су исцрпљени.

Припадници Службе заштите спасавања Бара, Будве и Улциња, успели су око 20.30 да ставе под контролу велики пожар који се од 17.30 распламсао на Голом брду. Ватра је опустошила борову шуму. Са пожаром се и даље бори преко 20 возила и 50 ватрогасаца.

У Подгорици је у ноћи између недеље и понедељка горело на 34 места, а у месту Ракића куће изгорео је магацин робе.

Председници општина Херцег Нови, Котор и Тиват упутили су захтев премијеру Душку Марковићу и Министарству унутрашњих послова за хитан ангажман авијације у гашењу пожара на Луштици, оцењујући да је ситуација алармантна и да треба тражити помоћ из региона.

Министарство унутрашњих послова Црне Горе је преко Механизма цивилне заштите Европске уније упутило захтев за међународну помоћ, а, како је истакао први човек тог ресора Мевлудин Нухоџић, одговор очекују до краја дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво