Хрватска влада и градске власти против спомен-плоче Јури Францетићу

Влада Хрватске и локалне власти противе се постављању спомен-плоче на родној кући усташког заповедника Јуре Францетића у Оточцу, уз оцену да је то "величање усташког злочиначког режима", а МУП најављује мере за спречавање евентуалних протвправних понашања, јавила је "Хина".

Постављање спомен-плоче Францетићу противно је изворним основама Устава, а влада поступа и поступаће у складу са Уставом и законима штитећи углед и интересе Хрватске, саопштила је Влада Хрватске.

Из МУП-а је поручено да организатор Хрватска академија знаности и умјетности у дијаспори до сада није тај догађај пријавила надлежној полицијској управи, па ће полиција у складу са законским овлашћењима предузети неопходне мере и радње из своје надлежности ради спечавања евентуалних противправна понашања.

Претходно се и председник Хрватског сабора Горан Јандроковић оштро супротставио постављању спомен-плоче једном од најпознатијих усташких вођа из периода Другог светског рата, истакавши да се ради о потпуно неприхватљивом и недопустивом поступку, уз поруку да се таква плоча не сме поставити, јер би то било у супротности са Уставом.

Председник Градског већа града Оточца Бранислав Шутић изјавио је Хини да Оточац гради своју перспективу као проевропски град.

"Евентуално постављање плоче могло би оптеретити односе у граду, спречити инвеститоре да улажу, а нама треба мир, а не некакви радикализми", рекао је Шутић.

Истиче да су у Оточцу затечени ситуацијом, што потврђује чињеница да он као дугогодишњи јавни радник Оточца није знао где је та наводна родна кућа Јуре Францетића.

О томе сам се морао распитати, што показује да у Оточцу не делују никакве екстремне групе, наводи Шутић.

Независни градоначелник Оточца Стјепан Костелац, на питање хоће ли у суботу бити на постављању спорне плоче, одговорио је да није добио никакав позив, да нема никаква овлашћења са тим у вези и да у суботу неће бити тамо.

"Нити ћемо ићи нити желимо ићи, а о свему осталом могу рећи да је то виша политика, нека неко истражи ко са тим има везе, нас не занима, не желимо никакве изгреде нити екстремне односе у Оточцу", рекао је Костелац.

Постављање плоче Францетићу као "истакнутом усташи-антифашисти, хрватском политичару и легендарном војсковођи из Другог светског рата, против удруженог италијанског и српског фашизма" најавио је председник ХАЗУД-а Драган Хазлер, те позвао на откривање плоче државни врх, председницу Колинду Грабар Китаровић, председника Хрватског сабора Гордана Јандроковића и премијера Андреја Пленковића.

На интернет страници ХАЗУД-а пише да је то удружење основано у швајцарском граду Базелу 1978. године "када је било видљиво да је Огранак Матице Хрватске у том граду, како се наводи, осакаћен, задужбина замрзнута и све хрватске активности, осим Хрватске Католичке Мисије закочене или замрле".

Хазлер је домаћој јавности познат по заговарању да у Слуњу буде постављен споменик Францетићу, оснивачу и првом заповеднику Црне легије, односно елитне јединице Независне државе Хрватске, јер је Францетић, тврди Хазлер, "водио многе борбе против четника и партизана".

Споменик је група грађана поставила у Слуњу у јуну 2000. године, а уклоњен је уз притисак домаће и међународне јавности у августу 2004. године, при чему је уклањању претходило међусобно супротстављених протестних окупљања, уз јаке снаге специјалне полиције.

У међувремену се из Аргентине за Ликаонлине јавио Јорге Францетић, рођак Јуре Францетића, који каже да породица није упозната са постављањем плоче, а да они овог лета намеравају да ставе једну плочу на гроб његових родитеља, јер су партизани Францетићево тело "бацили на непознато место".

"Генерал Францетић је убијен без суђења и то је злочин против човечности. Наша фамилија мисли да иде на суд и ако не може у Хрватској, ићи ћемо на супранационални суд", стоји у писму Јорге Францетића, у којем се каже да је Францетић био заробљен приликом обарања његовог авиона 1942. године недалеко Слуња и да су га партизани приликом заробљавања "тешко ранили ударцем секиром у главу", од чега је умро након неколико дана.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво