Посета домовини води ка губитку азила

Министарство унутрашњих послова Аустрије, поводом информација о све чешћим посетама бившој отаџбини од стране азиланата, упозорава да посета домовини води аутоматски ка губитку статуса азила.

Из Министарства наводе да не постоје изузеци, те да ако неки тражилац азила, који је наводно политички прогоњен, отпутује у домовину – он губи статус азила.

У Аустрији и Немачкој протеклих дана су се појавили подаци да избеглице све чешће путују у посету ранијој домовини, неки да посете породице, а неки да виде шта је остало од њихове имовине.

Медији указују да "посете домовини" код Чечена који су побегли у Аустрију постаје тренд, док код Сирија готово нема таквих случајева.

Контроле, како истиче Министарство, с тим у вези су појачане.

"Немогуће је отићи на одмор у земљу у којој је неко, по сопственим подацима, прогоњен", истиче портпарол министра унутрашњих послова Волфганга Соботке.

Он потврђује да је постало "уобичајено" да Чечени, који су затражили азил у Аустрији путују на одмор у домовину.

То чине на начин да затраже нови пасош у конзулату наводећи да су изгубили стари, како би могли да изађу и врате се у Аустрију.

"Већ смо увели строже контроле, тако да то више није тако једноставно", наводе из Министарства додајућу да, ако се утврди да је тражилац азила боравио у својој домовини, то има негативан утицај на његову молбу.

Власти, како подвлачи, не прихватају никакве изговоре као што су разлози за одлазак у домовину због провере некретнина или утврђивања да ли је родбина још жива.

Један Чечен повратник са "одмора" у домовини може бити протеран, а код Сиријаца стање је теже због рата у тој земљи, па он остаје, барем за сада, у Аустрији.

Аустријске власти су, изменама закона о странцима, које су ступиле на снагу у октобру, добиле већа овлашћења да спроведу протеривање одбијених тражилаца азила.

Ако неко остане у земљи поред негативне одлуке на молбу о азилу он ће бити суочен са укидањем помоћи и прети му и притварање.

"Ми ћемо свакако одређене летове ка Бечу још детаљније контролисати", најављују у Министарству.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво