Пријава против Дивјака за ратни злочин над Србима

Полицијска управа Требиње поднела је против пензионисаног генерала Армије БиХ Јована Дивјака кривичну пријаву за ратне злочине над Србима, јавили су медији.

Дивјак је рекао да је прочитао ту вест, али да "нема никакав коментар", објавили су сарајевски медији.

Полицијска управа Требиње предала је Тужилаштву БиХ пријаву против Дивјака због основане сумње да је на подручју Коњица током 1992. године починио кривична дела ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против човечности.

Дивјак се терети да је знао за постојање логора Челебићи, а да ништа није учинио да спречи хапшење више стотина цивила српске националности, од којих је њих осамнаест подлегло повредама, док је више десетина жена силовано.

У пријави је наведено да је Дивјак у другој половини 1992. године посетио логор Челебићи, у којем су се налазили противправно затворени Срби, као и да је подстицао политичко-војну кампању, односно прогањање више од 600 особа српске националности и њихово затварање у логор Челебићи.

Полицијска управа Требиње навела је да је Дивјак 1992. године, као заменик команданта Врховног штаба Армије БиХ, као командант Територијалне одбране за Херцеговину и као један од оснивача "Патриотске лиге" за Херцеговину, кршио правила међународног хуманитарног права, првенствено одредаба Женевских конвенција.

Током рата у БиХ, у логорима Челебићи, Мусала и Брадина, на подручју Коњица, било је заточено око две хиљаде логораша српске националности – мушкараца, жена и деце.

На истом подручју страдало је 178 српских цивила, а више жена је силовано.

До сада је за ове ратне злочине пред Хашким трибуналом осуђена једна особа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво