Ешдаун: Време да се ЕУ врати на Балкан и среди хаос

Након председничких избора у Аустрији и Француској, као и парламентарних у Холандији, превазиђен је период несигурности због чега је време да се ЕУ врати на Балкан и среди стање које је "хаотично", поручио је бивши високи представник међународне заједнице за БиХ Педи Ешдаун.

У интервјуу за сарајевски Дневни аваз, Ешдаун је рекао да очекује политичку офанзиву Берлина и Париза на Балкан, а сматра да ће се томе придружити и Холандија.

"Немар ЕУ довео је до продубљења проблема на Балкану. Сви су мислили да ћемо имати проблеме на Косову, али се види да су Македонија и БиХ буре барута на Балкану", упозорио је Ешдаун.

Према његовим речима, победа Емануела Макрона на изборима за председника Француске и добри изгледи Ангеле Меркел да остане на челу немачке владе после избора на јесен пружају шансу за јачи наступ ЕУ на Балкану и активнији однос према БиХ.

Ешдаун је најавио да би се неки конкретни кораци на том плану могли видети ове јесени.

"Не мислим да ће се чекати исход избора за Европски парламент крајем 2019. године. Радиће се много брже", сматра Ешдаун.

Ешдаун је за време мандата у БиХ остао запамћен по бројним интервенцијама и сменама политичара за које се сматрало да ометају спровођење Дејтонског споразума и помажу скривање ратних злочинаца, подсећа Хина.

Како наводи, његовог наследника Мирослава Лајчака дочекала је ситуација у којој он није имао подршку Брисела нити важних европских престоница да поступа на сличан начин, због чега се словачки шеф дипломатије врло брзо повукао са дужности високог представника за БиХ.

Ешдаун сматра да је Европа "издала Лајчака", јер му није дала подршку да доврши започету реформу полиције у БиХ. "Још је горе што је БиХ након тога кренула низбрдо", нагласио је Ешдаун.

Указао је на то да теоријски ЕУ и даље у БиХ има на располагању бројне инструменте за деловање, али их уопште не користи.

"То се мора променити", поручио је Ешдаун, који очекује политичку офензиву Берлина и Париза на Балкан, а сматра да ће се томе придружити и Холандија.

Оцењује да ће ту важну улогу имати Велика Британија, упркос изласку из ЕУ, јер ће Лондон негативне последице Брегзита желети да компензује јачом сарадњом са Унијом на плану безбедности и спољне политике.

Подсетивши да се наредне године у Лондону одржава међународна конференција о Балкану, Ешдаун је рекао како се очекује да тада буде "заокружен процес којим ће се ставити печат" на будућност Балкана као региона који већ, нагласио је, "стотину година окупира пажњу Европе својом нестабилношћу и сукобима".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво