Додик поручио Црнатку: Ви сте обична политичка штеточина

Председник Републике Српске Милорад Додик упутио је писмо министру спољних послова Босне и Херцеговине Игору Црнатку у којем га је назвао "обичном политичком штеточином", оптуживши га да је угрозио пријатељство Републике Српске и Израела.

"Ви сте обична политичка штеточина која се дрзнула да доводи у питање годинама грађен однос пријатељства и поверења између Израела и Републике Српске, знајући добро да Израел са БиХ, без Републике Српске, готово да и нема никакве односе", навео је Додик у писму које су објавиле бањалучке Независне новине.

Додик је Црнатка оптужио да "дрско и безочно у јавности покушава манипулисати да неко из Бањалуке има проблем са званичницима Израела или обратно", додајући да је све проблеме између Израела и РС креирао Црнадак и група амбициозних упосленика МИП-а.

Израелско министарство спољних послова пре пар дана је упутило ноту Амбасади БиХ у Израелу, у којој је наведено да Представништво РС у Израелу не постоји и да Арије Ливне није представник РС у тој земљи.

У допису је наведено да Ливне "није израелски дипломата и да његови ставови не представљају ставове Израела", те да МСП Израела захтева да Ливне не учествује на састанцима израелског амбасадора за БиХ Боаза Родкина, који је у протекла два дана боравио у РС са представницима институција тог ентитета.

Ливне је и Додиков саветник и, како је навео председник РС, "његов друг".

Додик и Ливне и даље тврде да у Јерусалиму постоји Представништво РС, мада су израелске власти оповргле ту тврдњу, наводећи да само постоји Привредно друштво које је регистровано на Ливнеа.

За то Представништво Република Српска годишње издваја више од 150.000 евра.

Додик је у свом писму навео да Црнатка не доживљава као министра спољних послова, већ као као "поштоношу" који му је проследио писмо МСП Израела, за које председник РС тврди да је "дело групе људи који нису ни пријатељи Израела, а осведочени су противници Републике Српске".

"У тој завереничкој групи сте и ви и контроверзна амбасадорка БиХ у Израелу", истакао је Додик.

Оценио је да хајка на Арија Ливнеа, за кога тврди да је "осведочени пријатељ и заступник РС свуда у свету", није питање само "Црнаткове професионалне срамоте већ и одсуства било каквог морала и васпитања".

"Ако је покушај дискредитације човека од 96 година, који не крије ништа, нити има шта да сакрије, ваш највећи спољнополитички подухват, морам рећи да се то и могло очекивати од човека ваших 'капацитета' и подршке коју је кроз 200-300 гласова добио на изборима", поручио је Додик у писму Црнатку.

Додик је навео да се то могло и очекивати од "шизофрене творевине" каква је БиХ, додавши да "Црнадак свакако не би ни постојао на политичком небу, а о спољнополитичком би могао само да сања" да је БиХ иоле уређена земља.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво