Комеморација у Јасеновцу у организацији САБАХ и СНВ

У организацији Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске (САБАХ) и Српског народног већа (СНВ) у Јасеновцу је одржана прва од укупно три комеморације жртвама тамошњег усташког концентрационог логора.

Ни ове године нема заједничке комеморације, јер су представници Јевреја, Срба и антифашиста одлучили да бојкотују службену комеморацију због, како су раније саопштили, изостанка адекватне реакције власти на релативизацију и ревитализације усташтва.

Уз то је Скупштина СНВ указала да нема услова за учешће на државној комеморацији док год у Јасеновцу стоји спомен-плоча погинулим припадницима рата деведесетих с уклесаним усташким поздравом "За дом спремни".

Обележавање 72. годишњице пробоја логораша почело је око подне колоном сећања према споменику "Камени цвет" у Спомен-подручју Јасеновац. Претходно је у цркви СПЦ Св. Пророка Илије, у селу Млака код Јасеновца, одржана литургија.

Комеморацији у заједничкој организацији САБАХ и СНВ присуствовали су многи амбасадори, као и руководство највеће хрватске опозиционе Социјалдемократске партије (СДП), на челу с њеним лидером Давором Бернардићем.

У опомињућем говору у којем жали што их је Влада практично својим нечињењем и ове године принудила да бојкотују службену комеморацију, Милорад Пуповац упозорио је да Јасеновац мора постати место помирења и праштања.

Антифашистичка удружења Хрватске устају против ревизије историје и изједначавања фашистичких и комунистичких симбола. Подсећају да се Уставни суд већ одредио према поздраву "За дом спремни" у пресуди фудбалеру Јосипу Шимунићу. 

У Спомен подручју Јасеновац одржаће се још две комеморације: званична државна комеморација у недељу на којој ће бити државни врх, и у понедељак у организацији јеврејске заједнице.

Државној комеморацији прошле године, у време владе десног центра Тихомира Орешковића, такође нису присуствовали представници Јевреја, Српског народног већа и антифашистичких удружења који су оценили да је под владом Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и Моста, дошло до релативизације и ревитализације усташтва.

Тако су уз државну, организоване још две комеморације, Координације јеврејских општина, а потом и Савеза антифашиста и антифашистичких бораца Хрватске. Тим комеморација придружили су се и представници СНВ.

Хрватска је у јесен прошле године добила нову владу, такође ХДЗ и Моста, коју води Андреј Пленковић. Његови владу у парламенту подржавају и представници националних мањина, међу њима и српске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво