Црна Гора неће бити пуноправни члан НАТО-а на следећем самиту

Црна Гора неће моћи да учествује као пуноправни члан НАТО-а на наредном самиту Алијансе крајем маја у Бриселу, рекао је један неименовани званичник тог војног савеза.

Од када је Црна Гора позвана да се придружи Алијанси као њен 29. члан, у децембру 2015, њен пријем је ратификовало 25 земаља НАТО-а, а Амерички сенат је ове недеље дао зелено светло да га ратификује и Вашингтон.

Међутим, званичник НАТО-а који није желео да му се наведе име рекао је да Црна Гора "неће бити пуноправни члан до самита" који се одржава 25. маја у Бриселу. На самиту ће учествовати и амерички председник Доналд Трамп.

Он је објаснио да Холандија не може да ратификује приступање Црне Горе Алијанси на време јер процедура пред њеним парламентом траје најмање осам недеља.

Овај званичник је говорио на маргини састанка шефова дипломатије 28 земаља чланица НАТО-а који се одржава у Бриселу.

Пријем Црне Горе нису још ратификовале Холандија и Шпанија.

Русија сматра пријем Црне Горе у Алијансу као провокацију, а проруска опозиција у Црној Гори тражи референдум о том питању, наводи агенција Франс прес.

Овај званичник је рекао да је током састанка у Бриселу више министара осудило "мешање Русије у одлучивање неких земаља Западног Балкана".

Ситуација на Балкану, где више земаља пролази кроз унутрашње политичке тензије, као што је на пример Македонија, или тензије између Србије и Косова све више забрињавају Запад, пише агенција Франс прес.

Црногорски премијер Душко Марковић ове недеље је изразио уверење да ће ратификација у државама чланицама Алијансе бити завршена на време, па је уверен да ће Црногорци постати пуноправни члан на самиту.

Црна Гора већ присуствује састанцима Алијансе као посматрач.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво