Помагачи Ал каиде активни у Босни

У Босни и Херцеговини вероватно делују организације које помажу најопаснијој терористичкој организацији на свету, Ал каиди Осабе бин Ладена, упозорио је помоћник босанског министра безбедности за борбу против тероризма Вјекослав Вуковић.

"Поседујемо одређене податке и индиције да су неке од ових организација активне у БиХ, али под другим именом. Особе које су радиле у забрањеним организацијама, данас руководе неким другим, што је показатељ да су још активне у БиХ", казао је Вуковић за бањалучким "Независним новинама".

Вуковићева изјава коментар је последње верзије листе Уједињених нација, која садржи имена "појединаца или организација које подржавају Ал каиду" и на којој се налази читав низ организација које су активне, или су у прошлости деловале на територији Босне и Херцеговине.

На листи, последњи пут ревидираној пре неколико месеци, налазе се организације Ал-Фуркан, Ал-Харамаин и Ал-Масјед Ал-Акса хуманитарна фондација, Ал-Харамаин исламска фондација, Босанска идеална футура, Глобал рилиф фоандејшн и Таибах интернешнал - Босанска канцеларија, које су имале канцеларије у Босни.

Безбедносне и полицијске агенције у БиХ имају податке о организацијама и појединицима који су на листи УН помагача тероризма и у складу с тим сазнањима спроводе одређене радње, рекао је Вуковић.

"Знамо да је на УН листи помагача тероризма неколико хуманитарних организација које су раније регистроване у БиХ. Међутим, њихов рад је забрањен и под овим именима оне не делују у БиХ", казао је помоћник директора Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) Драган Лукач.

Лукач, међутим, није искључио могућност да "су се ове организације трансформисале или регистровале под другим именима".

У последње три године, у неколико одвојених акција, обавештајне службе БиХ и неколико западних држава ухапсиле су десетак особа оптужених за припремање терористичких напада против америчких и британских дипломата у Сарајеву.

У најзначајнијој таквој акцији, крајем 2005. године босанска полиција ухапсила је Мирсада Бекташевића, који је користио псеудоним "Максимус", који је касније осуђен на 15 година затвора због тероризма.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво