Иванов под притиском, Заев представио програм нове владе

Лидер опозиције Зоран Заев представио је у Скопљу програм нове владе, упркос чињеници да председник Македоније Ђорђе Иванов одбија да му преда мандат за састав кабинета. Истовремено, извори у Скопљу наводе да ће високи званичник Демократске партије за интеграције Талат Џафери бити председник Собрања.

Пуна три месеца од одржавања ванредних парламентарних избора, Македонија је стигла на корак од формирања нове владе, пошто је шеф социјалдемократа Зоран Заев представио програм владе, обећавајући становницима те државе да суверенитет и јединство неће бити доведени у питање.

"Македонија ће бити држава свих својих грађана. Изградићемо јединствено друштво које ће подстаћи добре односе међу свим заједницама и неће подстицати тензије. У првих шест месеци ми ћемо предузети мере за повећање плата", рекао је Заев.

Изјава шефа опозиције уследила је свега дан пошто су социјалдемократе најавиле "План Б" у случају да председник Иванов у наредних десетак дана не преда Заеву мандат за састав нове владе. Тај план укључује избор председника парламента пре формирања владе.

Како наводе извори у Скопљу, нови председник парламента ће бити Талат Џафери, високи функционер Демократске уније за интеграције и један од команданата Ослободилачке националне армије, формације која је 2001. године подигла побуну у Македонији.

Образлажући програм владе, Заев је навео и да су бољи живот грађана, економски развој и интеграција Македоније у ЕУ и НАТО стратешки циљеви дефинисани са будућим партнерима – албанским партијама ДУИ и Беса.

Политички савез СДСМ-а са ове две албанске партије обезбедио је Заеву подршку 67 од укупно 120 посланика у Собрању, али је Иванов, упркос притисцима међународне заједнице, одлучан у одбијању да новој коалицији преда мандат за састав владе.

Иванов је раније, набрајајући разлоге због којих одбија да преда мандат Заеву, навео платформу албанских странака у Македонији, која је састављена уз посредовање премијера Албаније Едија Раме.

Одговарајући на питање да ли ће одбацити платформу албанских странака, Заев је рекао да је "време предизборних програма и платформи прошло".

"Имамо програм нове владе. Јавно га објављујемо и доступан је свима. Крајње је транспарентан", рекао је Заев. 

"Ако се грађанину да праву да говори матерњим језиком, то не значи да неко други губи. Напротив, добија Македонија", рекао је Заев, одговарајући на примедбе у вези са будућом двојезичношћу на целој територији Македоније.

Према његовим речима, Албанци ће у Македонији бити равноправни у државним институцијама и да ће моћи да комуницирају на матерњем језику, што ће важити и за припаднике других мањина – Србе, Бошњаке и Роме.

Заев је обећао и да се, када је језик у питању, устав ни на који начин неће мењати.

"Ово ће бити реформска влада која ће бринути о заједничким стратешким интересима Републике Македоније за чланство у НАТО-у и ЕУ и о превазилажењу политичке кризе и поделе власти, владавини права и јаким државним институцијама", рекао је Заев.

Истакао је да ће, према програму СДСМ-а, бити уведен надзор буџета и трошења буџетског новца, независног и ефикасног правосудног система, једнак приступ правди за све грађане, те да ће сваки судија бити подвргнут контроли.

Заев је од грађана затражио подршку за програм будуће владе и објаснио да ће омогућити промовисање употребе језика у Македонији, што је питање које је, иначе, изазвало снажне реакције у протеклом периоду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво