Сервер: Јасна порука Британије – Црна Гора што пре у НАТО

Велика Британија, укључивањем у истрагу о терористичком нападу уочи избора у Црној Гори, шаље јасну поруку Вашингтону као свом савезнику да је Москва "претерала" и да Црна Гора мора ући што пре у НАТО, сматра професор на америчком Универзитету "Џон Хопкинс" и експерт за Балкан Данијел Сервер.

"Информације Велике Британије о учешћу Русије у догађајима уочи црногорских избора откривају да то што Русија ради није добро. Међутим, чим Црна Гора уђе у НАТО, Москва ће бити опрезнија", рекао је Сервер за "Побједу".

Сервер каже да још нема информацију када би се могла завршити ратификација у америчком Конгресу, али напомиње да нема разлога да верује да постоји опозиција ратификацији црногорског Протокола у Сенату, преноси РТЦГ.

Говорећи о односима Црне Горе и Русије, Сервер каже да је веома тешко одржати добре односе са земљом "која је спонзорисала државни удар и напад на црногорског премијера".

"За мене је логично да ће због ове ситуације Црногорци закључити да је њихова најбоља одбрана у оквиру НАТО-а, укључујући и премијера, који је био мета овог покушаја државног удара. Кад Црна Гора уђе у НАТО, Москва ће бити опрезнија", оцењује Сервер.

Према његовим речима, није задатак Москве да диктира да ли ће бити одржан референдум о уласку у НАТО у Црној Гори.

"Руски председник Владимир Путин тврди да поштује сувереност сваке државе. Требало би онда да води политику по стандардима које је сам поставио", указује Сервер.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво