Подгорица позива Москву на уздржаност

Црногорско Министарство спољних послова саопштило је да се Москва непрекидно меша у унутрашње ствари Црне Горе и позвало Министарство спољних послова Русије на стрпљење и уздржаност од "неутемељених" изјава.

Министарство је реаговало на данашњи иступ портпаролке руског Министарства спољних послова Марије Захарове, која је на конференцији за медије оптужила "власти у Подгорици да стоје иза антируске информативне кампање".

Она је као неосноване одбацила тврдње власти у Подгорици о мешању Русије у унутрашње ствари Црне Горе. 

Претходно је специјални тужилац за организовани криминал Миливоје Катнић саопштио да су "руски државни органи на одређеним нивоима" умешани у покушај тероризма на изборни дан у Црној Гори.

У том смислу, поменуо је припаднике руске војне обавештајне службе.

"Изјава портпарола руског Министарства спољних послова један је у низу покушаја са званичних руских адреса да се без аргумената одговори на наша сазнања да се Москва континуирано меша у унутрашња питања Црне Горе", наводи се у реаговању црногорског МИП-а.

Додаје се да је то "посебно било изражено у сусрет парламентарним изборима 16. октобра".

"Када опсежна тужилачка истрага поводом организовања терористичког акта доведе до имена двојице руских држављана – да ли је за Москву једино прихватљиво да Црна Гора ћути о томе, или би било логично да званични руски органи сарађују у истрази како би се открила пуна истина о том догађају?", пише у реаговању званичне Подгорице.

Констатујући да су односи с Русијом погоршани, Подгорица поручује да је отворена за разговор о свим питањима која оптерећују односе две земље.

"Уместо дијалога на који позивамо, у континуитету из Москве стижу савети и инструкције шта је у интересу Црне Горе и њених грађана. На тај начин се наноси озбиљна штета руско-црногорским односима. Стога позивамо Министарство спољњих послова Русије на стрпљење и уздржаност од неутемељених изјава", закључује се у реаговању.

Односи две државе посебно су погоршани последњих неколико година откако се Црна Гора ближи уласку у НАТО.

Додатно су погоршани од наводног покушаја тероризма на изборни дан у Црној Гори, чији су кључни организатори, како Тужилаштво сумња, руски обавјештајци. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво