Побједа: Значајна улога британских и америчких служби у разоткривању Шишмакова

Нови докази који су разоткрили да је руски држављанин Едуард Широков, један од организатора криминалне организације која је планирала терористички напад у Црној Гори 16. октобра, у ствари Едуард Шишмаков, припадник војне службе безбедности ГРУ, упућују на значајну улогу британских и америчких обавештајних служби у овом случају, пише подгоричка "Побједа".

Јасно је, наводи овај подгорички дневник, да су најмоћније обавештајне службе дале "подршку" разоткривању завереничке мреже, а светски медији су последњих неколико дана добили интригантну причу о улози Москве у дестабилизацији црногорске власти.

Стручњак за безбедност Дарко Трифуновић изјавио је за Побједу да су црногорским истражитељима у откривању организатора акције значајно помогле британска и америчка обавештајна служба, што суштински значи да је Црна Гора у безбедносном смислу већ део мреже НАТО-а.

"Остало је само још пар ратификација Приступног протокола, тако да се може рећи да је Црна Гора већ у НАТО-у". навео је Трифуновић.

"Чињеница да је бивши црногорски премијер (Мило) Ђукановић на последњем НАТО самиту у Варшави седео поред најмоћнијих људи света, говори да Црна Гора заузима добре позиције и да ће имати моћне савезнике. А откривање неких детаља, везаних за истрагу о покушају тероризма, указује да је Црна Гора ушла у најмоћнију безбедносну архитектуру света"”, оцењује Трифуновић за Побједу.

Објављивањем информације о руском војном официру Шишмакову, припаднику војне службе безбедности, озлоглашене ГРУ, која говори о умешаности Русије, Црна Гора је постала ударна вест у светским медијима од агенција Ројтерс и Асошијетед преса, британског „Дејли телеграфа”, Скај њуза, до америчких „Њујорк тајмса“ и аналитичког магазина Политико.

Трифуновић оцењује да британски медији интензивно пишу о акцији руских агената у Црној Гори, између осталог и зато што Велика Британија има проблем са руским агентима и забринута је за очување властитих информација важних за безбедност државе.

"“Ово што су Руси покушали у Црној Гори је само предворје онога што ће покушати да раде у другим земљама”", сматра Трифуновић и подсећа на умешаност руских служби у кампању за председничке изборе у Сједињеним Америчким Државама.

Према његовим речима, Русија, као велика држава и моћна безбедносна сила, има могућност асиметричног вођења ратова и изазивања хибридних сукоба.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво