Приштина и ЕУ очекују да Подгорица призна Косово

Власти у Приштини и специјални представник Европске уније на Косову и Метохији Питер Фејт поручили су црногорским властима да очекују да та држава ускоро призна независност Косова.

"Једва чекамо да нас Црна Гора и Македонија званично признају и прихвате. То је директан интерес косовског народа и наше државе. Наш циљ је да што пре успоставимо билатералне односе са свим суседима", казао је министар унутрашњих послова у привременој влади Косова Зенун Пајазити подгоричком дневнику "Вијести".

Специјални представник Европске уније на Косову и Метохији Питер Фејт такође очекује да ће све земље региона, укључујући Црну Гору, убрзо признати независност Косова.

И председник скупштине Косова Јакуп Краснићи је недавно изјавио да је власт у покрајини добила "позитивну потврду највишег црногорског руководства" да ће ускоро званично признати њихову независност.

Међутим, црногорско министарство иностраних послова демантовало је Краснићијеву изјаву, а представница министарства Ирена Радовић је поновила ранији став да Црна Гора неће журити са доношењем одлуке о признању независности Косова.

Пајазити је додао да је Црна Гора за Косово не само суседна земља него и држава са којом они планирају да успоставе што ближе контакте и што интензивнију економску и културну сарадњу пошто им је, како је рекао, и прошлост заједничка и тврди да у том правцу већ постоје контакти  премијера Мила Ђукановића и Хашима Тачија.

"То су лидери који су одавно на политичкој сцени. Али ових дана, фактички ускоро, очекујемо да успоставимо конкретне са владом у Подгорици", казао је Пајазити.

Фејт међутим сматра да признање Косова "можда не би било пријатељски акт према Београду", али тврди да би то допринело стабилности у региону и да признање Подгорице независности Косова не би имало крупније последице.

У случају да Црна Гора призна Косово, Србија би можда повукла свог амбасдора из Подгорице, "и то је све", рекао је Фејт.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво