Грчка, мигранти покушали да спрече улазак министра у камп

Грчки министар за имиграцију Јанис Музалас суочио се са десетинама миграната који су блокирали улазак у атински избеглички камп, у знак протеста због лоших животних услова, јавља АФП.

Протест је избио у кампу Елиникон у близини Атине, у коме је смештено стотине, углавном авганистанских миграната. Житељи кампа су неколико сати раније најавили штрајк глађу.

На снимцима са телевизије могла су се видети деца на гвозденој огради кампа и министар Музалас који покушава да убеди мигранте да га пусте унутра.

"Ми смо људи. Нисмо животиње", викнуо је министру један од миграната.

Музалас је изјавио да су неки од демонстраната покушали да га ударе, а за организовање протеста оптужио је радикалну левицу.

"Нема штрајка глађу. Демонстранти су покушали да зауставе доставу хране и одлазак болесних особа у болницу", рекао је министар новинарима, рекавши да ко год се осећа потлачено у том кампу може слободно да га напусти.

Антифашистичка група КЕЕРФА, једна од организатора протеста, наводи да мигрантима недостаје топла вода, а да храна коју добијају није у складу са њиховим обичајима исхране.

Бивши Олимпијски парк, сада камп, Елиникон пружа уточиште за 1.500 миграната који се жале да су оронули стадиони лоше место за живот на дуже стазе.

Бивши члан организације "Лекари света", Музалас, на крају је пуштен у камп после гурања са мигрантима, од којих су многи били тинејџери.

Око 60.000 људи, укључујући много младих из Сирије, Авганистана и Пакистана, претходних годину дана провело је по камповима у Грчкој, након затварања граница у Европи.

Након великог прилива миграната 2015. године, Авганистанци су углавном третирани као избеглице и дозвољено им је да наставе своје путовање кроз Европу.

Многима, међутим, сада прети депортација, упркос томе што је у Авганистану прошле године забележен рекордан број цивилних жртава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво