Веритас: Старица која је преживела Јасеновац убијена у "Олуји"

У Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу у петак је, међу ексхумираним телима у задњих 16 година из масовних, заједничких и појединачних гробница, идентификовано још 17 посмртних остатака Срба страдалих на подручју Хрватске и бивше Републике Српске Крајине у периоду од 1991. до 1995. године, саопштио је "Веритас".

Како наводи "Веритас", међу жртвама је идентификована и Јулка Костањчек (1914), рођена Кољанин, из села Дрљаче код Сиска, која је у хрватској акцији под кодним називом "Олуја", изведеној почетком августа 1995. на заштићено подручје УН сектора "Север" и "Југ", остала једина у селу у којем су је и убили припадници Хрватске војске, највероватније 7. августа 1995. године.

Како је наведено на сајту документационо-информативног центра "Веритас", она је преживела логор Јасеновац и била удата за Хрвата Стеву Костањчека, а после мужевљеве смрти живела је код ћерке у Дрљачама.

"Веритас" је навео да је у последњих 16 година из заједничких, масовних и појединачних гробница на подручју Хрватске и бивше РСК ексхумирано укупно 1.396 лешева српских жртава, од чега је до сада идентификовано 1.003 посмртна остатка.

На "Веритасовом" списку несталих још се налази 1.843 особе српске националности, који су нестали у периоду 1991-1995. на подручју Хрватске и бивше РСК.

Међу несталима је 1.303 цивила, од чега 506 жена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво