Хрватска, ухапшена двојица Бугара због кријумчарења миграната

Министар здравља Хрватске Милан Кујунџић изјавио је да нико од миграната пронађених у комбију код Новске није животно угрожен и да се добро опорављају. Већина њих отпуштена је из болнице и нису јели пет дана. Полиција ухапсила двојицу бугарских држављана који су кријумчарили илегалне мигранте.

"Њихов основни медицински проблем била је интоксикација угљен моноксидом, дехидрираност, изгладнелост и лоше клиничко стање", рекао је хрватски министар здравља Милан Кујунџић на конференцији за новинаре и додао да "избеглице из комбија нису јеле пет дана".

Он је изјавио да су мигранти пронађени синоћ код Новске, у возилу британских таблица којима је управљао бугарски држављанинин, већином млађи мушкарци стари између 15 и 20 године и да је међу њима било и двоје деце од 10 и 12 година.

Према његовим речима, током ноћи и јутра у више хрватских болница збринуте су 42 особе, али је већина њих већ отпуштена и преузела их је полиција.

Кујунџић је додао да ће троје или четворо миграната остати неколико дана у болницама на лечењу или додатној опсервацији.
Према досадашњим информацијама, већина избеглица је из Авганистана и Пакистана.

Министар унутрашњих послова Влахо Орепић изјавио је за регионалну Н1 телевизију да је 67 људи било нагурано на десет квадрата простора у комбију и да је полиција дословно спасила десетине живота.

"Ефикасност је већа од мађарске жице", рекао је Орепић и додао да ће избеглице бити враћене одакле су дошле, јер је познато како се легално улази у Хрватску.

Хрватско Министарство унутрашњих послова саопштило је да је у том комбију пронађено укупно 67 миграната, меду којима и двоје деце, од који је њих 35 било у тежем здравственом стању због услова превожења.

"Због лекарске помоћи 35 особа превезено је у оближње болнице, док су остали приведени у просторије Полицијске управе сисачко мославачке ради даљег поступка", навео је МУП.

Мигранти су пронађени синоћ на аутопуту код Новске, у возилу којим је управљао бугарски држављанин.

Он је ухапшен, заједно с још једним држаљанином Бугарске због сумње да су из користољубља омогућили противзаконити улазак у Хрватску, при чему је и доведен у опасност живот превожених особа.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво