Фото-финиш македонских избора, разлика око један одсто

Ванредни избори, два победника. Тако укратко гласи извештај са парламентарних избора у Македонији. Државна изборна комисија је саопштила да је на основу 99,72 одсто пребројаних гласова ВМРО-ДПМНЕ освојио 452.709 гласова, а коалиција око СДСМ-а 436.469 гласа.

Разлика на јуче одржаним изборима у Македонији веома је тесна, коалиција Николе Груевског (ВМРО-ДПМНЕ) за само 16.240 гласoвa води испред коалиције Зорана Заева (СДСМ).

Према подацима Државне изборне комисије Македоније, ВМРО-ДПМНЕ је освојио 38,06 одсто, а СДСМ 36,69 одсто. 

Како наводи СДСМ – по рачуници аналитичког центра те стране – обе коалиције су освојиле по 51 мандат у Собрању Македоније, које има 120 посланика.

Али, по рачуници донедавно владајуће ВМРО-ДПМНЕ, та странка је добила 51 мандат, док је СДСМ добио 49 посланика.

Албанска странка Демократска унија за интеграцију (ДУИ) је на изборима освојила 86.812 гласова (7,30 одсто), Покрет Беса 57.927 (4,87 одсто), Алијанса за Албанце 35.091 (2,95 одсто), а Демократска партија Албанаца (ДПА) 31.017 гласова (2,61 одсто). 

Државна изборна комисија још није завршила пребројавање гласова, иако је објављивање коначних резултата било најављено за поноћ.

Председник Државне изборне комисије Александар Чичаковски најавио је да ће данас објавити коначан резултат и расподелу мандата, али није прецизирао када ће то бити.

Миран изборни дан није имао такву завршницу. Две најјаче партије у земљи су прогласиле победу. 

Први је то учинио Зоран Заев, који је у обраћању присталицама рекао да грађани још нису ни свесни да је СДСМ победио.

"СДСМ је победио режим, режим је пао, и сада треба славити живот", рекао је Заев и додао да се клања свим грађанима Македоније који су допринели победи СДСМ.

Нешто касније, и Груевски је прогласио победу, истакавши да то није победа коалиције коју предводи ВМРО-ДПМНЕ већ победа Републике Македоније.

"Радићемо да оправдамо ту подршку. Захваљујем се свим гласачима у општинама где смо победили, али и свима онима који су гласали у општинама где нисмо победили", рекао је лидер ВМРО-ДПМНЕ.

Чини се да ни ови избори Македонији не доносе стабилност нити излазак из кризе. Тако су се обистиниле процене тамошњих аналитичара да без обзира на то ко ће формирати нову владу, она неће издржати пун мандат. Сматрају да је једино што у овом тренутку доноси Македонији стабилност концентрациона влада, а сада само она није могућа.  

Ванредни парламентарни избори у Македонији су резултат Споразума, који су представници највећих политичких партија потписали у Пржину, уз посредовање Европске уније. 

Право гласа је имало 1.784.416 грађана. За 123 места у парламенту се борило 11 партија и коалиција. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво