Пуховски о Туђману, људским правима и породици Зец

Хрватски аналитичар Жарко Пуховски оценио је, коментаришући заоставштину Фрање Туђмана на 17. годишњицу од његове смрти, да је Туђман кршио људска права, а да данас ХДЗ и СДП уздижу добре, а занемарују лоше стране његове ере.

"Туђман је чудном коинциденцијом умро на Дан људских права, а колико су му била битна људска права показује чињеница да је одликовао двоје људи за које је знао да су убили породицу Зец", рекао је Пуховски за портал Индекс, мислећи на српску породицу настрадалу за време рата.

Пуховски је казао да обе политичке странке уздижу добре, а занемарују лоше стране Туђманове ере, третирају га као утемељитеља Хрватске, а занемарују цену коју је Хрватска платила, а то је 15.000 мртвих и велики број опљачканих.

Према његовим речима, Туђман је кршио људска права и у Загребу и променио је текст заклетве хрватског председника и тако своју противуставну вољу наметнуо Сабору.

Такође је рекао да је "Туђман имао искрени анимозитет према фашизму и из биографских разлога, али и јер му је радикална десница конкурисала за бирачко тело".

Андреја Пленковића Туђман не би изабрао за премијера, сматра Пуховски.

"Туђман није био против демократије, једноставно му није била приоритет. Дакле, био би задовољан што је Хрватска независна и што је у ЕУ и НАТО-у, али за остало га не би било превише брига. Једино не би био задовољан начином на који је Карамарко водио ХДЗ и Владу", рекао је хрватски аналитичар.

Како је додао, Пленковићем би сигурно био задовољнији него Карамарком, иако му политичар Пленковићевог типа, који је присан с Бриселом, никад не би био избор за водећу функцију у држави.

Пуховски сматра да данас у Хрватској није на делу фашизација.

"Нема фашизације Хрватске, али радикална десница последњих година све више излази у јавност. Међутим, ради се о једном ставу који је континуирано присутан, а то је да је НДХ била легитимна хрватска држава, што она једноставно није била", закључује Пуховски за Индекс.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво