Хан предао Звиздићу Упитник Европске комисије

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић примио је у Сарајеву комесара за европску политику суседства и преговоре о проширењу Јоханеса Хана који му је уручио Упитник Европске комисије за припрему мишљења о захтеву за чланство Босне и Херцеговине у Европској унији.

Хан је новинарима у Сарајеву, након уручивања Упитника, рекао да ЕК очекује координиране и усаглашене одговоре, те да је Упитник ЕК испит зрелости и заједничког опредељења власти у БиХ на њеном путу ка ЕУ.

"Имамо искуства других земаља. Ово је доказан процес, односно један од корака који следи овакав чин је покретање већег броја страних инвестиција. Стране компаније се осећају сигурније, а овакве ствари дају њима гаранције улагања у БиХ", рекао је Хан.

Нагласио је да овај процес није дошао тек тако.

"Активности су се спроводиле, успостављена су радна тела и групе. Процес координације је почео пре овог чина. Ова активност представља испит флексибилности власти да примењују саму координацију", навео је Хан.

Европски комесар је рекао да електронска верзија Упитника изгледа као кредитна картица, а пре коришћења се мора, каже, напунити.

"БиХ желим све најбоље и надам се да ћете одговорити на питања што је пре могуће", поручио је Хан.

Упитник Европске комисије за припрему мишљења о захтеву за чланство је аналитички инструмент политике проширења ЕУ који Европска комисија користи да би оценила спремност државе која је поднела захтев за чланство да стекне статус кандидата и отвори преговоре о приступању сa ЕУ, о чему најзад одлучује Савет ЕУ и Европски савет.

Један од кључних датума на европском путу БиХ био је 15. фебруар 2016. године, када је БиХ поднела захтев за чланство у ЕУ, пренеле су агенције.

Тадашњи председавајући Председништва БиХ Драган Човић је у име БиХ предао захтев за чланство у Европској унији министру спољних послова Холандије Берту Коендерсу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво