Албанија – царство произвођача канабиса

То је наше проклетство, кажу произвођачи канабиса у Албанији, правдајући свој посао "нуждом". Да би могли успешно да послују, плаћају раднике, чуваре, али и полицију. Тако је Албанија постала највећи произвођач канабиса на отвореном у Европи. Ту биљку описују као "зелено злато", а у сиромашној земљи је њено гајење индустрија од милијарду евра.

Земљаним путем стиже се до малог села северно од Тиране у којем куће, изграђене до пола, делују напуштено. Међутим, то је само привид. Опојни, слаткасти мирис који допире из једне од просторија открива њихову намену: производња канабиса.

Више од половине простора унутар зграде прекривено је пупољцима те биљке, спремних за сушење.

"Овде има око 20 килограма", каже власник куће који нема више од 20 година. Он је само један од хиљаду којима производња канабиса доноси зараду.

У Албанији се килограм ове илегалне дроге продаје за 100 до 200 евра. У Италији ће за исту количину добити око 1.500 евра.

Већина канабиса се кријумчари на север, преко Црне Горе, на југ до Грчке, или на запад, преко Јадранског мора, до Италије.

Поједини извори процењују да нелегална производња канабиса у тој земљи доноси чак пет милијарди евра годишње, што је око пола БДП-а Албаније.

"Ја сам произвео 350 килограма", каже исти младић, који запошљава и 15 радника, а плаћа и стражаре који чувају усеве.

"Плаћам полицију 20 одсто. Свако мора да плати. Ако не платите, они ће вас одвести у затвор", тврди и додаје да је узгој канабиса нужда.

"Ово је наше проклетство – нема посла, нема новца за улагање у нешто друго. Знам да није добро то што радим, али нема другог начина", правда се произвођач канабиса.

Двадесет пет година од пада комунизма, незапосленост је у Албанији и даље висока, а корупција распрострањена – што су идеални услови за даљи развој производње канабиса и трговине том биљком.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво