У Барселони ухапшена група кријумчара људима из БиХ

Шпанска полиција ухапсила је у Барселони 16 чланова банде из Босне и Херцеговине због сумње да су се бавили кријумчарењем људи, жена и деце, које су касније присиљаване на пљачку углавном у туристичким местима Шпаније, југа Француске и у Италији.

"Клан Бошњакиња", организација састављена од неколико породица, трговала је младим женама и малолетницама, размењујући их за око 37.500 куна (5.000 евра).

Како је саопштила мадридска полиција, агенти су пронашли девет малолетница, "нешколованих и у жалосним хигијенским и здравственим условима".

Оне су прокријумчарене из БиХ помоћу лажних докумената, а у Шпанији су џепариле у подземној железници и фреквентним местима где је пуно туриста.

Неке од жена биле су послате на југ Француске и у Италију са истим задатком.

Ухапшени припадници банде слали су их тамо где би проценили да могу да остваре највећу добит купујући и продајући жене у ту сврху.

Полиција напомиње да је банда била успостављена по патријархалној основи, односно на врху је био мушкарац који је заповедао.

Испод њега су биле две групе, једна састављена од мушкараца, а друга од жена.

Док су мушкарци били посвећени крађама у којима је била потребна сила, као приликом пљачки аутомобила, жене су надзирале малолетнице обучавајући их како да џепаре.

Малолетне девојке су углавном "оперисале" у раним јутарњим сатима у туристичким зонама, а сав плен би давале организацији.

Према полицијском саопштењу, у подземној железници су деловале кооридинирано са подељеним улогама тако што би се две жене примакле жртви стварајући привид гужве док би јој трећа из џепова или торбе вадила новчаник, мобилни телефон или друге вредности. Она би након тога у пролазу предала плен другој жени, која би га предавала шефу банде, који је одређивао колико сваки дан морају донети.

Агенти су приликом хапшења у две куће пронашли бројне лажне документе, 5.000 евра у готовини, а откривена су и два аутомобила.

Дневне новине Мундо, позивајући се на извор у полицији, пишу да је један од шефова Хасим Сејдић, који се овиме бавио од 2000. године у различитим европским градовима.

Сејдић је био на челу клана који је са осталим клановима, односно породицама размењивао жене за пљачку.

Ухапшен је у Барселони 14. новембра заједно са супругом и сином и од тада су у притвору.

Новине Вангардија из Барселоне напомињу да су приведени Демила Губић и Фадо Губић.

Агенти сумњају да је трговано са шеснаест жртава, од беба до седамнаестогодишњакиња, наводи Ел Мундо.

Сејдић је неколико малолетника купио поред Рима, у ромском насељу, а у Барселону су превезени редовним трајектним линијама, наводи Мундо.

Купљене су од породице пореклом из Хрватске, Македоније и БиХ, чија деца живе у екстремном сиромаштву.

Последњих месеци је у Шпанији је ухапшено више жена са хрватским пасошима приликом пљачки станова и кућа.

Неименовани извор из суда у Мадриду рекао је Хини да је раније више група истог порекла "оперисало" по земљи те да су и раније оптужене биле Ромкиње пореклом из БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво