Москва упозорила Загреб: Бавите се својим проблемима

Русија је позвала Хрватску да Украјинцима не нуде искуства "мирне реинтеграције", већ да се позабаве решењем сопствених проблема у вези са правима Срба и других националних мањина у Хрватској.

Хрватски проблеми на том плану су хронични, објављено је у саопштењу Канцеларије за информисање и медије руског министарства спољних послова на званичној интернет страници.

Ти наводи представљају реакцију Москве на предлог премијера Хрватске Андреја Пленковића да Загреб Украјини пренесе властита искуства мирне реинтеграције окупираних подручја.

Пленковић је тај предлог изнео током недавне посете Кијеву и он би се, према његовом мишљењу, могао применити на подручја источне Украјине – Доњецк и Луганск, где се води рат и где су створене парадржавне творевине.

Пленковићев предлог је изазвао “озбиљну забринутост” Русије, наводи се у саопштењу и упозорава да је основа решења проблема у Украјини мировни споразум из Минска.

Тим споразумом је, како се подсећа, прецизно означено шта се мора учинити да би се регулисао проблем Доњецка и Луганска.

Такав предлог, пише у коментару, само одвраћа пажњу Кијева са његових обавеза према Минском споразуму.

“"Мински споразум нема алтернативе"”, наведено је у саопштењу.

Напомиње се и да је цена "мирне реинтеграције" у Хрватској прогон 250.000 Срба у војно-полицијским акцијама “"Бљесак"” и “"Олуја"”.

"Мислимо да савети страних 'консултаната' могу да створе код кијевских власти илузију да могу да употребе насилне сценарије за Доњецк, а тако нешто неће помоћи решавању тамошње ситуације", поручују из руског министарства.

Руско министарство негодује јер се хрватски предлог о “мирној реинтеграцији” односи и на Крим, који је, како подсећа Москва, припојен Русији “на основу слободне воље исказане на референдуму на Криму”.

Иначе, хрватска влада је на седници у Вуковару, 18. новембра, формирала радну групу за сарадњу с Украјином, што је, како су пренели хрватски медији, било велико изненађење за многе.

Многи су то објаснили чињеницом да је нови хрватски премијер Пленковић европарламентарац који је, како се оцењује, дао велики допринос за успостављање бољих односа Брисела и Кијева.

Иначе, Кијев је друго спољнополитичко путовање новог хрватског премијера, а како су пренели хрватски медији, то не треба да чуди јер је реч о земљи са великим тржиштем.

Хрватски медији су пренели да би Загреб кроз формирану радну групу могао дати велики допринос стабилизовању политичких прилика у тој земљи.

Хрватска би то, како је речено, могла да учини понудивши пример свог модела мирне реинтеграције и када је реч о Криму.

“Реинтеграцијом Подунавља прошли смо све фазе које чекају и Украјину, а хрватски модел за Украјинце може бити драгоцен”, сматрају у хрватској влади.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво