Први резултати: Радев и Цачева у другом кругу избора у Бугарској

На председничким изборима у Бугарској највише гласова је добио опозициони кандидат Румен Радев – 24,9 одсто, а следи са 22,3 одсто Цецка Цачева, кандидаткиња владајуће партије Герб премијера Бојка Борисова, показали су први прелиминарни резултати.

Уколико ти резултати буду и званично потврђени, њих двоје ће одмерити снаге у другом кругу избора, 13. новембра.

Радев је у првом реаговању изјавио да је народ гласао за промене.

"Народ је рекао не апатији и гласао је за промене", поручио је Радев, бивши генерал и пилот, који је освојио је 24,9 одсто гласова и ког подржавају социјалисти.

Радев је рекао да се залаже за "безбедније, ефикасније институције, бољи животни стандард, да се искорени корупција, картели и монополисти, и поштену реформу правосуђа", пренео је АФП.

На другом месту је председница бугарског парламента Цецка Цачева из владајуће партије Герб премијера Бојка Борисова, са 22,3 одсто освојених гласова.

Борисов (57) је раније изјавио да ће, ако Цачева не буде прва у првом кругу гласања, расписати превремене изборе.

За нови петогодишњи мандат председника надметао се 21 кандидат, испред 11 партија, пет коалиција и 14 иницијатива.

Предизборна кампања углавном је била фокусирана на будућност Европске уније, односе са Русијом и претње од потенцијалног повећања прилива миграната из суседне Турске.

Гласање на председничким изборима је први пут обавезно, наводи АП.

Председник углавном има церемонијалну функцију, и мада као шеф државе нема извршна овлашћења, већ све важније политичке одлуке мора да одобри парламент, чињеница да се бира на директним изборима, шефу државе даје већи утицај и ауторитет.

Он руководи оружаним снагама, именује амбасадоре и шефове обавештајних и безбедносних служби, потписује међународне уговоре и може да стави вето на законе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара