Македонски парламент распуштен због избора у децембру

Како би ванредни парламентарни избори могли да буду одржани 11. децембра, посланици четири највеће политичке партије гласале за распуштање Собрања.

За распуштање парламента гласало је 110 од 123 посланика, без иједног гласа против.

Последње наступе у садашњем сазиву представници највећих македонских партија, ВМРО-ДПМНЕ бившег премијера Николе Груевског и опозиционе СДСМ Зорана Заева, искористили су да још једном размене оптужбе.

Рената Дескоска из СДСМ-а је рекла да "земља 10 година живи у агонији коју су изазвале владајуће ВМРО-ДПМНЕ и (странка Албанаца у Македонији) ДУИ, које, како је оценила, масовно крше људска права и које су иселиле младе", уцењивале државне службенике и државне институције претвориле у страначке.

"Све то ће се 11. децембра завршити победом опозиције", рекла је Дескоска.

Шеф посланичке групе ВМРО-ДПМНЕ Илија Димовски је одговорио да "македонски народ није заслужио дестабилизацију и да не прихвата рушење државе, што су покушавали опозиција и невладине организације које су под њеном контролом".

"Следећих 50 дана ће, као никада до сада, бити кључни за то да ли ће Македонија ићи ка путу који ће значити стабилност или ћемо да дозволимо разноразним удбашким структурама да одвуку ову државу на сумњив колосек", истакао је Димовски.

Пре распуштања због избора, по трећи пут ове године, Собрање је усвојило буџет за 2017. годину, што је био услов ВМРО-ДПМНЕ да би дошло до распуштања. За су гласала 72 посланика власти, а опозиција је изразила сумњу да је једини циљ буџета подмићивање гласача.

Лидер владајуће ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски је јуче на митингу у Скопљу затражио подршку грађана за освајање 63 посланичка места, како би имао аполутну већину, формирао стабилну владу и, како је поручио, онемогућио уцењивање.

Лидер СДСМ Зоран Заев му је преко Фејсбука одговорио да ће 63 посланика добити опозиција коју подржавају грађанске организације.

Заев је почетком прошле седмице поновио оптужбе на рачун врха ВМРО- ДПМНЕ за криминал и најавио "враћање државе у руке грађана". "Да је одузмемо од мафије и фамилије Николе Груевског", рекао је Заев.

Аналитичари очекују жестоку и прљаву кампању за ванредне парламентарне изборе 11. децембра. Избори договорени Споразумом из Пржина, ове године су два пута одлагани, у априлу и јуну, јер су опозиција и међународна заједница сматрали да у Македонији нема услова за фер изборе, јер бирачки списак није прочишћен и медији не извештавају фер и балансирано.

Лидери четири највеће странке ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, као и албанских ДУИ и ДПА, очекују да ће ванредни парламентарни избори довести до решавања двоипогодишње политичке кризе.

Договор о решавању политичке кризе назван Споразум из Пржина, постигнут је у јуну прошле године, уз посредовање САД и ЕУ који надгледају његово спровођење.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво