Затворена биралишта у Црној Гори

У Црној Гори су одржани парламентарни избори и то десети од увођења вишестраначја и четврти у независној Црној Гори. Према подацима Центра за демократску транзицију, излазност до 20.00 је 73,2.

20.25 - До 20 часова 73,2 одсто бирача изашло је на изборе, саопштио Центар за демократску транзицију.

20.15 - "Вајбер" и "Вотсап" поново раде у Црној Гори, саопштила је Агенција за електронске комуникације и поштанску делатност.

20.00 - Затворена биралишта у Црној Гори. 

19.20 - До 19 часова гласало око 70,9 посто или око 375.190 бирача, наводи Центар за демократску транзицију. Подаци Центра за мониторинг и истраживања показују да је излазност до 19 сати 71,6 одсто.

19.15 - Митрополит црногорско-приморски Амфилохије позвао је грађане Црне Горе да се не окупљаjу пре објављивања коначних резултата парламентарних избора.

19.05 - Странке и појединци веома активни на Фејсбуку и Твитеру, након што је надлежна агенција наложила заустављање "Вајбера" и "Вотсапа".

18.20 - Агенција за електронске комуникације наложила операторима да искључе могућност коришћења "Вајбера", "Вотсапа" и сличних сервиса, који су током дана употребљени за "нежељену комуникацију са корисницима".

17.40 - ДПС саопштио да је међу лидерима ДФ-а завладала паника. У ДФ-у оцењују да је хапшење Дикића наставак кампање ДПС-а.

17.25 - Полиција демантовала информације Центра за мониторинг да је на бирачким местима у Рожајама било масовних туча.

16.15 - Црногорско тужилаштво саопштило да су осумњичени држављани Србије планирали да лише слободе премијера Ђукановића.

15.40 - Због туче прекинуто гласање на шест бирачких места у Рожајама, јавља Центар за мониторинг. Након интервенције полиције гласање настављено. Више особа приведено.

13.45 - Излазност на парламентарним изборима до 13 часова је 39,9 одсто. У Подгорици је гласало 40,2 одсто бирача.

Бирачко право у Црној Гори имало је 528.817 грађана који су могли да гласају за једну од 17 изборних листа.

Осим парламентарних одржани су и локални избори и то у Будви, Котору, Андријевици и Гусињу.

У Будви је на изборима учествовало осам партија и две коалиције, у Котору 12 партија, у Андријевици седам странака и у Гусињу шест партија и једна коалиција, преноси РТЦГ.

Бирачка места у Црној Гори отворена су у седам, а затворена у 20 сати. 

Први незванични резултати избора, како је најављено, могу се очекивати већ сат времена после затварања бирачких места.

Према наводима посматрача избора, на неким биралиштима су забележене неправилности, попут гласног изговарања имена бирача, присуства партијских реклама на удаљености мањој од 100 метара, као и страначких активиста који су, како се наводи, вршили притисак на бираче.

Управа полиције демантовала је информације Центра за мониторинг (ЦЕМИ) да је на бирачким местима у Рожајама било масовних туча.

Десило се само нарушавање јавног реда и мира испред једног бирачког места у Рожајама, када је А. Д. упутио увредљиве речи председнику Општинског одбора ДПС-а, наводи се у саопштењу.

Против А. Д. ће, како наводе, бити поднета прекршајна пријава.

Иначе, директор Управе полиције Црне Горе Славко Стојановић рекао је да је током претходне ноћи у Црној Гори ухапшено 20 држављана Србије, због сумње да су планирали да током вечери изврше напад на инстутуције система, полицију и представнике државних органа. Како јавља телевизија Пинк М, међу ухапшенима је и бивши шеф Жандармерије Братислав Бата Дикић.

Министарство за информационо друштво и телекомуникације саопштило је да су пријављени многобројни хакерски напади на портале у Црној Гори, међу којима су сајт владајућег ДПС-а као и низ портала, за које тамошњи медији наводе да су блиски партији премијера Мила Ђукановића.

Такође, сајт невладине организације Центар за демократску транзицију и сви његови поддомени под константним су хакерским нападима од четвртка, каже Министарство.

Данашње изборе у Црној Гори, десете од обнове вишестраначког система, а четврте после обнове државне суверености, пратило је више од 2.600 домаћих и страних посматрача, што је знатно више него на изборима 2012. године.

На овим изборима први пут су примењена електронска идентификација бирача, а лична карта или пасош су се провлачили кроз посебну машину која очитава идентификационе податке сваког бирача.

Захваљујући тој техници, слепе и слабовиде особе такође су први пут могле тајно да гласају без помоћи пратиоца.

Прошли избори за црногорске посланике одржани су 14. октобра 2012. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво