Црна Гора, министар није обавештен о хапшењу

Имам само незваничне информације о хапшењу 20 особа из Србије, укључујући Братислава Дикића, каже министар унутрашњих послова Црне Горе Горан Даниловић. Наводи да је "заобиђен с информацијом о том хапшењу", али тврди да иза тога не стоји ниједан политички субјект из Црне Горе. У току је саслушање 20 држављана Србије.

"Нисам добио ниједну информацију. Али сам забринут ако је у земљу дошло 20 људи да на дан избора прави хаос. Тражио сам састанак са директором полиције али сам добио одговор да је на терену", рекао је Даниловић, који, према црногорским аналитичарима, важи за блиског опозицији, за разлику од директора полиције.

Такође, он се запитао ко има право да њега заобиђе са том информацијом.

Даниловић је додао да ће неко морати да одговара за то.

"Наша полиција ће морати да успостави комуникацију са органима Србије да се што пре ово разреши. Једино што знам је да ниједан политички субјект у Црној Гори не стоји иза овога", рекао је Даниловић, преноси портал ЦдМ.

Министар је додао и да се баш јуче десило да падне видео-систем који на граници региструје ко улази у земљу.

Даниловић је позвао лидере политичких партија да због сигурности не позивају грађане да се окупљају на улицама Подгорице након гласања.

Црногорско Специјално државно тужилаштво саопштило је да је "план криминалне организације" коју чини 20 држављана Србије осумњичених за тероризам, "био лишавање слободе премијера Црне Горе" Мила Ђукановића након завршетка данашњих парламентарних избора, преноси РТЦГ. 

Иначе, у току је саслушање 20 држављана Србије који су ухапшени у Црној Гори, а полиција трага за још једном особом.

"Основано се сумња да је почетком октобра у Србији и Црној Гори формирана криминална организација, с циљем утицаја на законодавну и извршну власт у Црној Гори. Сумња се да је план ове организације био да у време проглашења резултата на парламентарним изборима, уз употребу оружја, нападну окупљене грађане испред Скупштине Црне Горе и службенике Управе полиције, а да потом заузму просторије Скупштине, с намером да прогласе изборну победу одређених политичких партија", преноси РТЦГ саопштење тужилаштва.

Тужилаштво ЦГ: План био лишавање слободе премијера

"Такође се сумња да је план криминалне организације био лишавање слободе премијера Црне Горе", наводи се даље у саопштењу.

Како се истиче, с циљем реализације наведеног плана организатор групе, Б. Д., јуче је у раним јутарњим сатима дошао у Црну Гору са намером даље реализације криминалног плана и командовања наоружаним лицима у намери да заузму Скупштину Црне Горе и друге државне институције.

"Осумњичени су, према добијеним упутствима и криминалном плану, приватним возилима дошли у Подгорицу, где су се ради наставка реализације криминалног плана распоредили у најмање три групе. Чланови криминалне организације добијали су упутства да расподеле унапред припремљено оружје ради даље реализације криминалног плана", наводи се у саопштењу тужилаштва.

По налогу Специјалног државног тужилаштва, службеници Специјалног полицијског одељења и Управе полиције лишили су слободе организатора и чланове ове криминалне организације у тренутку када су пошли да провере унапред припремљено скривено складиште и допремљено оружје и муницију, каже се у саопштењу.

У току поступка утврђено је да су криминалну организацију, осим лица која су лишена слободе, чинила и лица на чијој се идентификацији и лишавању слободе интензивно ради, кажу из Тужилаштва.

Ухапшени су: Б. Д. (1970), К. Х.(1977.), В. Б.(1995.), Н .Ђ.(1995.), С. В.(1991.), Г. К.(1999.), Б. К.(1976.), Л. Ђ. (1998.), Б. М. (1955.), М. Д.(1957.), Д. М. (1976.), С. Ђ.(1964.), А. Ч. (1983), А. А. (1974.), Н. Ђ. (1982.), С. Ћ.(1979.), Д. С.(1974.), М. А.(1990.), И. М.(1980.) и П. А.(1977.)

Црногорски портал Aналитика наводи да се "на челу те групе, према основаним сумњама, налази контроверзни Братислав Дикић, бивши шеф српске Жандармерије", а о његовом хапшењу је претходно јавила Телевизија Пинк М.

Директор црногорске полиције Славко Стојановић потврдио је данас да је претходне ноћи ухапшено 20 особа из Србије, док се за једним лицем трага, а због сумње да су на територији Црне Горе починили кривично дело стварање криминалне организације и кривично дело тероризам.

Они су, како се сумња, ушли у Црну Гору и имали намеру да прво преузму аутоматско оружје, а потом да вечерас изврше нападе на инстутуције система, полицију и представнике државних органа, не искучујући могућност напада на високе државне званичнике.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се