Одржан референдум у Мађарској о мигрантима

Мађари су гласали на референдуму о прихвату миграната. Регистровано је 8,27 милиона гласача, а цензус је 50 одсто уписаних бирача плус један.

У Мађарској је одржан референдум о прихватању миграната којим премијер те земље Виктор Орбан жели да званично добије подршку грађана за противљење европском споразуму о расподели тражилаца азила. Гласало се до 19 часова.

Како је јавио извештач РТС-а, према подацима које је саопштила Државна изборна комисија од 17.30, на референдум је изашло 39,88 oдсто уписаних бирача.

До 15 часова изашло је 30,66 одсто уписаних бирача. Највећи одзив до тада забележен је у жупанији Ваш (35,45 одсто), а најмањи у Боршод-Абауј-Земплен (28,58 одсто).

У Будимпешти је 27,38 одсто гласача изашло на референдум до 15 часова.

Очекује се да прелиминарни резултати референдума у Мађарској буду познати вечерас око 22 часа.

Председник Владе Мађарске Виктор Орбан је рекао да није битно да ли ће изаћи 50 посто уписаних бирача већ да они који изађу кажу да су против примене мигрантских квота које заговара Брисел.

Питање постављено на референдуму је "да ли желите да ЕУ има могућност да пропише обавезно премештање немађарских грађана у Мађарску чак и без дозволе Парламента".

Регистровано је 8,27 милиона гласача, а цензус је 50 одсто уписаних бирача плус један.

Очекује се да ће већина изашлих бирача гласати против европског плана, на шта позива Орбан, мада ни издалека није извесно да ће изаћи довољан број бирача упркос до сада незабележеном напору власти да позове грађане преко билборда, огласа и личних појављивања министара и посланика широм земље.

Резултати референдума нису обавезујући и још није јасно шта ће влада радити у случају да референдум успе и грађани се изјасне против програма прихвата миграната, а ова тема је свакако значајна за прикупљање политичких поена.

Технички трошкови референдума, укључујући штампање материјала и производњу гласачких кутија, износе 4,9 милијарди форинти (17,8 милиона долара), а влада најављује да ће након гласања открити колико је потрошила на билборде и медијске кампање, мада прелиминарни подаци наговештавају да је трошак достигао најмање 13 милијарди форинти (47,3 милиона долара).

Кроз Мађарску је прошле године пошло 400.000 миграната на путу ка Западној Европи, а мађарска оштра политика, која је на мети критика у Европи јер укључује ограде и протеривања, дала је резултат и смањила прилив.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво