Локални избори у БиХ, излазност до 15 часова 38,78 одсто

Затворена су биралишта у Босни и Херцеговини. Грађани су бирали градоначелнике, начелнике општина и одборнике локалних скупштина и већа. Право гласа имало више од 3.200.000 грађана који си могли да гласају на око 5.500 бирачких места. До 15 часова гласало 38,78 одсто бирача.

У Републици Српској у протеклих седам дана грађани су други пут на биралиштима. Најпре су на референдуму гласали о Дану Републике Српске а данас су бирали локалну власт за наредне четири године.

Од уписаних 3.124.775 бирача до 15 часова гласало 1.540.212 бирача или 38,78 одсто.

На 27 бирачких места у Сребреници до 15.00 гласало је 49 одсто од укупно 10.460 регистрованих грађана, јавила је ТВ1.

Mедији извештавају да је већ забележен велики број кршења изборних правила и тишине.

Федерални медији наводе да многа бирачка места нису отворена на време, а иако је на снази изборна тишина, она се крши, тврде медији.

Из Централне изборне комисије БиХ саопштили су да је на неколико бирачких места (Бања Лука, Кладањ, Сребреник, Челић, Клуч, Мркоњић Град...) дошло до кашњења у отварању због техничких проблема (нестанак електричне енергије, саобраћајна незгода, кашњење појединих чланова бирачких одбора и слично).

Полиција РС је ухапсила више лица из Бијељине због сумње на подмићивање при изборима или гласању, док је гласање у Стоцу прекинуто на 17 гласачких места, због физичког обрачуна у коме је повређен председник општинске изборне комисије.

Гласачи су бирали власти у 141 локалној заједници, као и у Брчко дистрикту, док се избори ни ове године нису одржали за Град Мостар.

Бирало се 10 градоначелника и 131 начелник општине. Од тога, четири градоначелника у Федерацији БиХ и шест у Републици Српској.

Осим тога, грађани су бирали и укупно 3.136 одборника за 74 општинска већа у Федерацији БиХ и 57 скупштина општина у Републици Српској.

Оверено је укупно 30.455 кандидата, а у Централни бирачки списак уведено је три милиона и 263.906 бирача.

Бирачка места су била отворена од 7.00 до 19.00 часова.

По једно бирачко место је било отворено у Амбасади БиХ у Бечу, Почасном конзулату БиХ у Грацу, Генералном конзулату БиХ у Минхену, Генералном конзулату БиХ у Штутгарту и Амбасади БиХ у Београду.

Уз показивање једног од важећих идентификационих докумената (лична карта, возачка дозвола, пасош) на бирачком месту гласач је могао да добије комбинацију гласачких листића која му припадају по закону.

Регуларност избора надгледало око 70.000 страначких, невладиних и званичних посматрача.

Први незванични резултати избора очекују се после 22 часа, а с посебном пажњом у Републици Српској пратиће се резултати избора у Бања Луци, Бијељини и Требињу.

Због одржавања избора министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач донео је наредбу о забрани превоза експлозивних материја у друмском саобраћају у недељу од 00.00 до 24.00.

Избори у БиХ коштали су осам милиона конвертибилних марака, односно четири милиона евра. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се