Додику стигао позив из Тужилаштва

Председник Републике Српске Милорад Додик потврдио је да је јутрос добио позив за саслушање од Тужилаштва БиХ због одржавања референдума о Дану Републике Српске.

Додик је поновио да ће се одазвати позиву и да је спреман да да изјаву Тужилаштву БиХ, али у некој од правосудних институција Српске. Поново је истакао да у Сарајево неће ићи.

Председник Српске је јуче новинарима у Бањалуци рекао да у Сарајево није спреман да оде након изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића, који му је предвидео судбину Гадафија и Садама.

Осврнувши се на одлуку о привременој суспензији главног тужиоца БиХ Горана Салиховића, Додик је рекао да то говори колико су правосуђе и тужилаштво у БиХ подложни разним политичким утицајима, пре свих, Изетбеговићеве СДА.

Нагласио је да СДА, утицајем на правосуђе, покушава да све моделира у складу са својим жељама.

"Сада странци наравно ћуте, сад им и није стало до правосуђа када се у њега уплете политика, али у сваком случају то је њихова ствар", рекао је Додик коментаришући одлуку Првостепене дисциплинске комисије Високог судског и тужилачког савета (ВСТС) БиХ о суспензији Салиховића.

Председник Српске је потврдио да је формално већ припремљена апелација Уставном суду БиХ у вези са оценом уставности свих закона и општих правних аката који су усвојени у Парламенту Федерације БиХ, јер Клуб Срба у Дому народа ове институције није конституисан у складу са Уставом после избора 2014.

Када је реч о апелацији која се односи на 1. март – "Дан независности БиХ", Додик је објаснио да је потребно да се испуне технички услови, односно да се прикупе потписи чланова Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

"Треба да се окупе људи који живе на простору целе Републике, вероватно сутра, када ће бити одржана седница Главног одбора СНСД-а, и ту ћемо прикупити потписе, тако да ћемо у петак или понедељак моћи формално да однесемо тај захтев", навео је Додик.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво