Уставни суд БиХ оспорава референдум у РС

На данашњој седници Уставни суд БиХ усвојио је привремену меру којом се привремено обуставља Одлука о расписивању републичког референдума о Дану Републике Српске.

Уставни суд БиХ је закључио да не постоје оправдани разлози за усвајање захтева за преиспитивање одлуке у вези са неуставношћу Дана Републике Српске.

Уставни суд БиХ је 26. новембра 2015. године наложио Народној скупштини РС да промени Закон о празницима у делу који се односи на прославу Дана РС 9. јануара, указујући да је обележавање Дана РС тог дана неуставно и дискриминаторско по грађане РС који нису Срби. 

Разматрајући захтев председавајућег Председништва БиХ Бакира Изетбеговића у вези са одлуком о одржавању референдума у Републици Српској о Дану Републике, Уставни суд усвојио је привремену меру којом се привремено обуставља одлука Народне скупштине Републике Српске.

Привремена мера трајала би до доношења коначне одлуке у вези са Изетбеговићевим захтевима.

У образложењу овакве одлуке, Уставни суд је навео да "постоји довољно разлога који указују на то да би спровођење референдума, пре него што Уставни суд одлучи о захтевима који су поднесени у конкретном случају, имало озбиљне и трајно штетне последице" како на извршење раније одлуке овог суда, тако и на уставни поредак БиХ.

Уставни суд је оценио да је у интересу свих страна у овом поступку заштита уставног поретка и стабилности БиХ.

Седници, која је била затворена за јавност, присуствовало је свих девет судија, јавља РТРС.

Иначе, председник Републике Српске Милорад Додик је поручио да ће референдум бити одржан без обзира на одлуку Уставног суда БиХ.

Позвао је грађане да изађу на референдум и потврде да ће 9. јануара и даље славити Дан Републике.

Огласио се и председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић. Он сматра да би непоштовање данашње одлуке Уставног суда БиХ о забрани одржавања референдума о Дану РС било недвосмислено кршење Дејтонског споразума и кривично дело.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је да се одлуке које је донео Уставни суд БиХ морају поштовати. Инцко позива власти у РС да се уздрже од спровођења референдума. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво